Cu ce frecvență este indicat să faci curățenie
Unele sarcini privind întreținerea gospodăriei ar trebui să fie făcute zilnic, altele mai rar, lunar sau chiar anual. Ele pot fi transformate, de altfel în mici ritualuri, pentru o mai bună organizare. O podea care strălucește de curățenie, un covor fără scame și păr de animale, suprafețe lipsite de praf și un miros proaspăt sunt semne că locuința este bine întreținută. În lipsa lor, concluzia este că trebuie să te organizezi mai bine în acest sens. În plus, dacă nu locuiești singur, nu trebuie să eziți să împarți anumite treburi cu ceilalți ocupanți ai casei.
În mod ideal, ar trebui să te ocupi zilnic de întreținerea casei. Pentru a te organiza, ai nevoie să ai la îndemână toate echipamentele necesare, de la produse de menaj cât mai naturale la electrocasnice eficiente energetic. Dacă acestea nu mai curăță sau spală cum trebuie, poți să studiezi oferta masini de spalat sau de aspiratoare, pentru a alege un model nou, mai eficient și care să te ajute să salvezi timp.
Pentru o mai bună organizare pentru treburile casnice, vei avea nevoie cel mai frecvent de:
- o mătură bună
- o găleată și un mop
- unul din cele mai bune aspiratoare
- cârpe pentru praf
- șervețele și bureți din microfibră
- produse de menaj – nu ezita să folosești soluții cât mai naturale, precum oțetul alb, bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie, alături de uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene, precum cele din arbore de ceai, lămâie și eucalipt.
În ceea ce privește frecvența, îți poți stabili un program care să-ți amintească de sarcinile esențiale de făcut zilnic, săptămânal și anual.
Astfel, zilnic, ar trebui să:
- aerisești toată casa, pentru a purifica aerul
- pui lucrurile la locul lor
- mături anumite zone, dacă este necesar
- speli aragazul și blatul de lucru după pregătirea meselor.
În fiecare săptămână ar trebui:
- să ștergi praful
- să aspiri în toate camerele (în unele unde traficul este intens o poți face chiar de două ori pe săptămână)
- să speli baia
- să detartrezi robinetele și chiuvetele
- să cureți ușile dulapurilor și interiorul lor
- să cureți micile electrocasnice
- să schimbi lenjeria de pat.
Este recomandat ca anumite activități casnice să fie făcute lunar, iar printre acestea se numără curățarea și spălarea interiorului frigiderului și aspirarea tavanului și pereților.
De asemenea, cel puțin o dată pe an este recomandat să speli covoarele, geamurile și perdelele, să cureți ușile, grilajele de ventilație, să speli pilotele și pernele și să aspiri și să întorci salteaua.
Care sunt beneficiile activităților casnice
Acestea sunt benefice pentru starea de sănătate generală, dar și pentru bunăstarea psihică. Astfel, probleme de sănătate precum alergiile, rinita și afecțiunile dermatologice pot fi evitate. Acestea pot să fie cauzate de praf, murdărie și poluarea din interior. În plus, un nivel de umiditate mai mare poate să favorizeze apariția mucegaiurilor. De asemenea, un mediu lipsit de igienă poate să favorizeze apariția acarienilor, furnicilor și a altor insecte nedorite.
Nu în ultimul rând, pot apărea mirosuri neplăcute, care pot influența starea de bine.
Pe de altă parte, aceste activități implică efort fizic. Ca orice formă de activitate fizică, vor contribui la producția de endorfine, hormoni care oferă o senzație de calm și bunăstare, reducând simptomele stresului.
Atunci când locuiești într-o casă ordonată, poți să te relaxezi mai bine și beneficiezi de un mediu mai sănătos. În plus, un spațiu organizat îți permite să îți structurezi mai bine gândurile și să fii mai liniștit. Dacă vei face o rutină din treburile casnice, le vei percepe, în cele din urmă, ca un lucru simplu și natural și nu ca pe o corvoadă.
Sursa foto: Freepik