Ai o idee de business care bănuiești că va fi apreciată pe piață și lucrezi deja la un plan de afaceri, dar nu știi cum să-ți finanțezi viitoarea companie? Într-adevăr, banii reprezintă un obstacol uriaș în calea antreprenorilor aflați la început de drum. Fiecare start-up are nevoie de o sumă minimă pentru a putea funcționa, dar nu toți întreprinzătorii au un capital disponibil cu care să-și poată acoperi costurile. Dacă ai nevoie de resurse pentru dezvoltarea și creșterea primei tale afaceri, iată câteva dintre modalitățile de finanțare pe care le poți lua în calcul:
- Apelează la micro-împrumuturi
În cazul în care ai nevoie de bani pentru demararea business-ului, solicită un împrumut de la Viaconto. Instituțiile financiare nebancare reprezintă una dintre cele mai bune surse pentru a obține suma necesară ca să-ți începi proiectul. Procesul de acordare a creditului este rapid și ușor, dacă îndeplinești toate condițiile organizației. Împrumutul se acordă pe termen scurt, pentru promovarea antreprenoriatului, îmbunătățirea capitalului, creșterea fluxului de numerar sau adăugarea de fonduri la o sumă deja disponibilă.
- Înscrie-te pe platformele de crowdfunding
Crowdfunding-ul este un fenomen relativ recent, care se desfășoară în mediul online și a devenit popular printre sursele de finanțare cu efort scăzut. Această tehnică presupune dezvoltarea unei afaceri folosind resurse obținute din cadrul comunității. Practic, tot ce trebuie să faci este să-ți prezinți ideea și strategia de business pe platformele dedicate și să încerci să atragi persoane care se încred în proiectul tău.
- Caută parteneri de afaceri
Crezi că ar putea fi persoane, organizații sau alte firme interesate să-ți ofere infuzia de capital pentru lansarea afacerii? Atunci poate fi destul de simplu să te asociezi cu unul ori mai mulți parteneri. Poate fi vorba de societăți locale ce își doresc o promovare specială, antreprenori ca și tine care nu reușesc pe cont propriu, furnizori de bunuri, proprietari de magazine care ar putea câștiga bani prin intermediul afacerii tale etc. Trebuie doar să cauți acei parteneri serioși care ți-ar putea asigura fondurile necesare!
- Îndreaptă-ți atenția spre Business Angels
Lipsa resurselor nu trebuie să fie un motiv să renunți la visul de antreprenor, mai ales dacă ai încredere în ideea ta. Dacă nu poți accesa altă finanțare, poți lua în considerare investitorii-înger. Este vorba despre anumite persoane care își folosesc resursele proprii pentru afacerile de tip start-up. În general, un Business Angel nu cere nici o garanție pentru investiția oferită. Mai mult, aduce plus valoare prin experiența, cunoștințele și contactele sale.
- Solicită bani familiei și prietenilor
Oamenii apropiați sunt cei care ar trebui să creadă întotdeauna în ideile tale și să te susțină în demararea proiectului. Este un lucru obișnuit ca în primele etape ale unui business, antreprenorii să ceară sprijin financiar părinților, fraților și prietenilor. Vorbim de un proces de finanțare cu termeni flexibili și chiar o soluție câștigătoare pentru ambele părți, dacă investiția ulterioară a acestora se transformă în acțiuni în cadrul companiei.
- Încearcă să obții fonduri nerambursabile
Există numeroase programe europene și guvernamentale la care poți aplica pentru finanțarea primei afaceri. Dacă îndeplinești criteriile de eligibilitate ale anumitor proiecte, interesează-te cum poți să-ți depui dosarul ca să obții fonduri și asigură-te că pui la punct un plan de afaceri care să nu poată fi respins.
- Accesează un credit bancar
Împrumutul clasic poate fi o variantă câștigătoare atunci când ai epuizat alte posibilități de finanțare. Doar că trebuie să analizezi cu atenție diferitele tipuri de credite, dobânzile și condițiile de acordare pentru a alege un împrumut avantajos.
Antreprenoriatul este caracterizat de o anumită doză de risc. Totuși, dacă vrei să-ți lansezi prima afacere, caută soluții optime de finanțare și dedică-te responsabil acestei activități ca să obții rezultate excelente pe termen mediu și lung