În primul rând, trebuie să te gândești la ce anume vrei să-l folosești, întrucât blenderele au diverse funcții, de la amestecat, la măcinat, tocat sau făcut sucuri și piureuri. În plus, trebuie să decizi dacă îți e mai util un blender care să stea pe blatul din bucătărie sau unul vertical, de mână, care ocupă mai puțin spațiu și poate fi folosit în majoritatea recipientelor. Acesta are avantajul că ușurează munca, se spală mult mai ușor decât blenderele tradiționale, însă de obicei nu are o putere atât de mare.

Iată la ce trebuie să fii atent atunci când îți alegi blenderul!

Puterea blenderului

Pe piață vei găsi blendere cu o putere de 200 W, cât și blendere puternice, chiar și de peste 1.500 W. Totul este să te gândești bine la ce îl vei folosi și să nu te lași amăgit de reclamele în care scrie, de exemplu, că un blender cu o putere mică sparge cuburi de gheață. Pentru asta ai nevoie de un aparat de cel puțin 700 W.

Materialul cuvei

Atunci când te uiți la blendere, trebuie să ții cont de materialul din care este făcut recipientul. Dacă vei alege unul din sticlă, cu siguranță va arăta la fel de bine ca în prima zi și după un an de folosire, însă trebuie să ții cont că există riscul să îl lovești și să îl spargi. Un recipient din plastic, în schimb, te scapă de acest stres, însă după mai multe folosiri vor începe să se vadă zgârieturi. Această alegere ține însă și de buget, întrucât blenderele cu recipient din sticlă sunt mai scumpe decât cele cu vase din plastic.

Lama blenderului

Când analizezi piața de blendere, trebuie să ții cont și de lamele pe care le au. Cel mai bine este să alegi un blender cu lama din oțel inoxidabil. Este rezistentă și nu va prezenta urme de uzură nici după tocarea materialelor dure sau a cuburilor de gheață. În plus, trebuie să te uiți dacă lama este detașabilă. Astfel vei putea curăța recipientul mai ușor.

Funcțiile blenderului

Câte funcții, atâtea blendere! Dacă un aparat relativ ieftin este dotat cu două trepte de viteză și o funcție turbo, blenderele performante ajung chiar și la peste 10 trepte. Asta îți oferă mai multe posibilități de a pregăti mâncărurile tale preferate. De exemplu, poți face sosuri, piureuri, supe sau sucuri și vei obține mereu textura potrivită. Există și blendere care au treptele de viteză denumite în funcție de ceea ce vrei să prepari. Cel mai important aspect este însă ca aparatul să aibă funcția turbo, care îți permite să mixezi ingredientele într-un timp scurt.

Sistemul de siguranță

Pe piață există blendere care au un sistem de siguranță special conceput pentru ca aparatul să nu poată fi folosit de copii. De exemplu, unele blendere au un capac care trebuie potrivit într-o anumită poziție și strâns cu forță, tocmai pentru a împiedica accesul celor mici la aparat.

Garanția blenderului

Există blendere care au o garanție de doar un an, mai ales dacă ne referim la cele cumpărate din supermarketuri comune, însă cele produse de companii cunoscute au o garanție de cel puțin doi ani, care poate fi extinsă, contra unei sume modice. Cel mai bine este să optați pentru această variantă de a extinde garanția până la cinci ani, pentru a fi siguri că în cazul în care motorul sau lama cedează, veți fi despăgubiți.
Și nu uita, înainte de a lua decizia, citește review-urile celorlalți clienți de la fiecare produs în parte, pentru a afla ce posibile probleme ai putea întâmpina cu diferitele tipuri de blendere.