Ce este gripa?

Gripa este o boală respiratorie care apare din cauza unei infecții virale. Aceasta se transmite ușor de la o persoană la alta prin fluidele sub formă de picături ce sunt eliminate din tractul respirator. Așadar, vorbim despre o boală contagioasă, iar oamenii gripati pot transmite agenții infecțioși chiar în timp ce vorbesc, dar și prin contact fizic.

Virusurile care produc gripă sunt diverse, unele dintre acestea presupun simptome respiratorii ușoare, în timp ce altele pot fi extrem de grave. Din nefericire, tulpinile virusului gripal se modifică în permanență, de aceea este foarte dificil de găsit metoda cea mai eficientă care le poate combate.

Este foarte important să nu confundăm gripa cu răceala, pentru a administra un tratament corect. Gripa presupune de cele mai multe ori simptome grave, care intervin brusc. În plus, aceasta implică febră mare, congestie nazala, transpirații reci și frisoane, tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare, pierderea apetitului alimentar și stare generală alterată. Totuși gripa nu produce întotdeauna toate aceste simptome, iar tabloul clinic poate varia de la o persoană la alta.

În situațiile grave, gripa poate duce la complicații grave cum ar fi: dureri la nivel toracal sau abdominal sau dificultăți de respirație, chiar și convulsii, de aceea merită să consultați medicul.

La copii pot apărea și simptome gastrointestinale, precum: greață, vărsături și diaree. Atunci când cei mici au febră peste 38 de grade Celsius, trebuie contactat urgent medicul.

Iată câteva metode de prevenție care te ajută să minimizezi șansele de infectare:

  • Vaccinarea antigripală

Aceasta ajută la formarea de anticorpi, însă nu este eficientă pentru toate tulpinile de virus. Vaccinul este conceput pentru cele mai frecvente tulpini de virus iar formula acestuia diferă de la an la an.

  • Evitarea persoanelor bolnave

Atunci când oamenii tușesc sau strănută, pot împrăștia microbi în jur de aceea persoanele sănătoase trebuie să evite să stea în preajma celor care au simptome de gripă.

  • Spălarea regulată a mâinilor

Simpla atingere a unei suprafețe contaminate mărește foarte mult riscul de îmbolnăvire, deoarece mâinile contaminate pot fi duse către nas, gură sau ochi. Spălarea regulată a mâinilor ajută la distrugerea microbilor.

  • Adoptarea unei alimentații corespunzătoare

Adoptarea unui regim alimentar echilibrat și sănătos ajută organismul să lupte împotriva agenților patogeni, iar o alimentație precară nu oferă corpului suficientă energie pentru a înlătura virusul. În această situație, riscul de complicații este mai mare.

Medicamente și vitamine

Există o serie de vitamine și suplimente cu efect puternic și medicamente care sunt recomandate pentru tratarea gripei. Iată care sunt acestea:

  • Cele mai eficiente medicamente de gripă sunt: Parasinus, Nurofen sau Theraflu. În cazul apariției complicațiilor, este recomandat să faci un consult la medic.
  • Vitamina D își dovedește eficiența în prevenirea răcelii și gripei
  • Acizii grași Omega-3 sprijină sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor tractului respirator.
  • Probioticele sunt acele bacterii responsabile de procesele care au loc în intestin. Acestea oferă o serie întreagă de beneficii, cum sunt : stimularea digestiei și protejarea organismului față de microorganismele patogene
  • Zincul ajută la prevenirea diverselor tipuri de infecții, iar combinarea acestuia cu vitamina C, reduce considerabil nivelul crescut de plumb din sânge.
  • Seleniul contribuie la reducerea stresului oxidativ iar în combinație cu vitamina E oferă un plus de sănătate, datorită acțiunii sinergice a celor două elemente.
  • Vitamina A este, de asemenea, eficientă în prevenirea infecțiilor, de aceea se recomandă administrarea suplimentelor.
  • Vitamina C lipozomală este foarte cunoscută pentru efectul său puternic în lupta împotriva infecțiilor virale și bacteriene. Doar un 1 g de vitamina C administrată zilnic are vizibile efecte antivirale și de potențare a răspunsului imun. Beneficiul terapeutic al vitaminei C este recunoscut și în cazul altor boli grave, cum este cancerul, când se recomandă doze mari pe cale intravenoasă.
  • Echinaceea este un stimulator activ al sistemului imunitar și este folosită atât pentru rolul său preventiv, cât și de tratament al numeroaselor infecții. Echinaceea poate fi administrată chiar și pentru timp îndelungat, fără a avea efecte adverse, fiind extrem de eficientă inclusiv pentru persoanele cu boli autoimune.

Articol susținut de Enigma Plant, magazin online de produse naturiste. Aceste are în oferta sa peste 5000 de produse BIO, pulberi organice, alimente, suplimente, remedii din plante medicinale și tratamente. Pentru mai multe informații, vizitați enigma-plant.ro