A pregăti venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai frumoase, dar și solicitante momente din viața unei femei. Pregătirea pentru o sarcină sănătoasă poate începe cu luni sau chiar ani înainte de concepție. Ea presupune ajustarea stilului de viață, dar și alegeri pe care trebuie să le faci. Iată, așadar, câteva aspecte de luat în considerare, pentru a te asigura că vei avea o sarcină cât mai sănătoasă și fără complicații.

Consultă un medic specialist

Începe prin a face o vizită la medicul tău de familie sau la un specialist în sănătatea reproducerii. Cu aceștia poți discuta despre planurile tale de concepție. Un medic ginecolog îți poate oferi sfaturi personalizate în funcție de starea ta de sănătate și de istoricul medical. Este important să discuți despre orice afecțiuni preexistente, medicamente pe care le iei și alte aspecte care ar putea influența sarcina.

Adoptă un stil de viață sănătos și evită substanțele nocive

Este important să îți asculți corpul și să eviți orice activități sau substanțe care ar putea pune în pericol sarcina. În primul rând, specialiștii recomandă să renunți la consumul de alcool, tutun și alte substanțe toxice, deoarece acestea pot crește riscul de avort spontan și de alte complicații în timpul sarcinii. De asemenea, poți începe să faci mișcare zilnic. Te ajută mult activitățile fizice precum mersul pe jos, înotul sau yoga prenatală. Atenție: trebuie să eviți activitățile fizice extenuante. Este important să ceri sfatul medicului ginecolog și, eventual, să apelezi la un instructor de sport personal. Activitatea fizică te va ajuta și pe parcursul celor nouă luni și îți va pregăti corpul, pentru a susține sarcina.

Alimentează-te sănătos și ia suplimente

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare înainte de a rămâne însărcinată este alimentația. Medicii recomandă să adopți un stil alimentar cât mai echilibrat și mai sănătos, cu cel puțin șase luni înainte de concepție. Sunt recomandate alimentele bogate în fier, calciu și gama de vitamina B. Totodată, hidratarea este esențială, atât înainte de sarcină, cât și în timpul și după ea. De asemenea, specialiștii mai susțin că femeile care plănuiesc să devină mame ar trebui să înceapă să ia acid folic cu cel puțin trei luni înainte de concepție, pentru a reduce riscul de defecte de tub neural la făt. Unii medici, în funcție de analizele de sânge prenatale, recomandă suplimente nutritive. Acestea asigură o gamă completă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea ta și a viitorului copil.

Scapă de stres și relaxează-te

Stresul poate avea un impact negativ asupra fertilității și sănătății generale. Încearcă să găsești modalități de a reduce nivelul de stres din viața ta. Poți încerca exerciții de meditație, exerciții de respirație, activități recreative sau consiliere psihologică. O minte și un corp relaxate sunt fundamentale pentru a crea un mediu propice concepției și sarcinii sănătoase.

Informează-te

Educația este cheia unei sarcini sănătoase. Informează-te despre procesul de concepție, sarcină și naștere și implică-te activ în îngrijirea ta prenatală. Participă la cursuri prenatale, discută cu alți părinți și caută informații de încredere, pentru a te pregăti cât mai bine pentru această călătorie minunată.

În concluzie, o pregătire adecvată înainte de concepție și un stil de viață sănătos pe parcursul sarcinii sunt cheia pentru sănătatea ta și a viitorului copil. Nu uita să ceri sfatul unui medic și să te consulți cu specialiști în domeniu.

Sursă foto: freepik.com