Ți-am pregătit un mic ghid cu lucrurile de care să ții cont atunci când te gândești să concepi un copil. 

Tratează-ți corpul ca pe un templu

O alimentație sănătoasă este cheia vitalității și a echilibrului nostru. Iar în sarcină, este cu atât mai importantă. Trebuie să știi că alimentele pe care le consumi au un impact asupra producției de hormoni. Iar hormonii fac diferența atunci când încerci să concepi un copil. Cu cât mai echilibrată va fi dieta ta, cu atât îți va fi mai ușor. 

De asemenea, e bine să te asiguri că ai o greutate optimă, cu un indice de masă corporală recomandat între 19 și 25. Dacă ești sub sau peste, este posibil ca asta să îți creeze probleme atât în ciclul menstrual cât și în sarcină. Așa că cel mai bine este să consulți și un medic nutriționist atunci când te decizi să faci acest pas important. 

Un alt lucru esențial este să renunți la obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool sau consumul excesiv de zahăr. Vrei să te asiguri că nu vei expune fătul niciunui risc și că îi vei oferi un start cât mai bun. 

Vizitează medicul ginecolog

Este cel mai în măsură să îți schițeze un plan bun, în funcție de starea și analizele tale. În cadrul unui serviciu care se numește îngrijire preconceptuală, medicul te va susține cu cele mai bune sfaturi din această nouă etapă importantă a vieții tale. 

După această vizită și după ce te asiguri că ai urmat toate sfaturile, înarmează-te cu teste de sarcină și un pic de răbdare. Poate că lucrurile nu se vor întâmpla instant. E bine să ai teste de sarcină la îndemână, pentru că vei fi curioasă constant să verifici dacă ai rămas sau nu însărcinată. 

Ce trebuie să știi despre acestea? E indicat să îți cumperi teste de sarcină atunci când menstruația ta dispare, este primul semn că ai putea fi însărcinată. Aceste teste funcționează prin măsurarea unui hormon care se numește HCG (hormonul gonadotropinei corionice) care se formează după primele 10-14 zile de la concepere. 

Există două tipuri de teste de sarcină, cele din urină și cele din sânge. Cele din sânge pot fi făcute doar la medic. Tu însă poți cumpăra pentru acasă oricâte teste de tipul celor din urină. Sunt perfect sigure și precise, cu rezultate corecte în 99% din cazuri. 

Recomandarea pentru un rezultat cât mai precis este să faci testul dimineață, la prima urină, pentru că atunci nivelul acestui hormon este mai ridicat. Desigur, îl poți face oricând, în orice moment al zilei, însă ai grijă să nu bei exagerat de multă apă, pentru că poate dilua urina și astfel scade nivelul hormonului prezent în ea. 

Dacă testul este pozitiv și veștile sunt cele pe care le așteptai, următorul pas este să mergi la medic, pentru teste de sânge, ecografii și pentru stabilirea tuturor pașilor necesari de parcurs în acest nou și atât de important capitol din viața ta.

Investește din timp în accesorii 

Să ai un bebe poate fi un lucru destul de costisitor. Așa că, e bine ca unele lucruri să începi să le cumperi din timp. Pe piață există o mulțime de seturi de start, care conțin de la hăinuțe, la tot felul de accesorii care să te ajute cu schimbarea scutecului, băița sau alăptarea celui mic. Dar te poți ocupa chiar tu de asta, mai ales dacă începi să o faci din timp. Cu cât te organizezi mai bine, cu atât stresul va fi mai mic și vei putea bifa de pe listă toate accesoriile necesare lui bebe la început de viață, de la suzete și biberoane, la un ham bebe și până la un cărucior 2 în 1, foarte util atunci când bebe se naște. 

Așadar, înainte de cea mai importantă decizie a vieții tale, te încurajăm să studiezi în detaliu starea ta de sănătate, ciclul menstrual, starea ta mentală și emoțională. Fă și o analiză a venitului familiei și gândește-te bine dacă sunteți pregătiți pentru un nou membru. Apoi fă toate schimbările necesare în ceea ce privește stilul tău de viață, ca să te asiguri că vei concepe un copil cât mai repede, fără frustrări și alte supărări. Nu în ultimul rând, în afară de lucrurile pe care le citești individual, ai grijă să pui cea mai mare importanță pe sfatul medicului tău. Acesta te cunoaște cel mai bine și te poate susține cel mai bine în acest minunat proces.