Stabilește o viziune clară
Primul pas în atingerea obiectivului tău este să înțelegi exact ceea ce îți dorești. Da, îți dorești o locuință, dar cum ai vrea să fie? Un apartament la bloc sau o casă care are și curte? Câte camere să aibă și în ce stil ți-ar plăcea să fie amenajată? Toate aceste detalii sunt importante în primul rând pentru tine, pentru că te ajută să-ți cunoști mai bine obiectivul și să rămâi astfel motivată. Însă, ele sunt importante pentru că te ajută și să estimezi cât te-ar costa să obții o astfel de locuință.
Stabilește detaliile de mai sus și documentează-te: vizitează site-uri de profil și discută cu brokeri imobiliari pentru a vedea care sunt tendințele pieței pentru astfel de locuințe.
Informează-te despre opțiunile de finanțare disponibile
După ce știi prețul aproximativ, îți poți seta un obiectiv financiar. Iar dacă achiziția imobilului din surse proprii ți se pare prea dificilă, informează-te despre opțiunile de finanțare pe care le ai la dispoziție. Alegerea creditului potrivit poate face o mare diferență pe termen lung.
Este esențial să înțelegi tipurile de credite disponibile, ratele dobânzii și condițiile oferite de diferite instituții financiare. Poți chiar să folosești un calculator credite ca să vezi care este suma maximă pe care o poți împrumuta și de ce avans ai nevoie. Astfel, obții rapid informațiile de care ai nevoie pentru a-ți pune la cale planul de economisire.
Creează un buget realist și flexibil
Chiar dacă ai economisit deja o parte din banii necesari pentru avans, este important să știi că dacă ai posibilitatea de a oferi băncii un avans mai mare, vei avea nevoie de un împrumut mai mic. Însă pentru asta este important să îți creezi un buget realist și flexibil care să îți permită să economisești suma de bani de care ai nevoie în termenul pe care ți-l impui.
Așadar, stabilește o sumă pe care dorești să o economisești lunar pentru avansul locuinței. Nu uita să ții cont de veniturile tale actuale, să lași loc pentru alte cheltuieli esențiale, dar și pentru cele neprevăzute.
Un buget flexibil îți permite să adaptezi sumele economisite pe parcurs și să faci față eventualelor provocări financiare, în funcție de evoluția veniturilor sau a cheltuielilor neprevăzute. Spre exemplu, dacă primești o mărire de salariu, poți crește procentul alocat pentru economii. Dacă, în schimb, într-o lună nu poți să economisești cât ți-ai propus, încearcă să recuperezi în lunile următoare.
Adoptă obiceiuri financiare sustenabile
Ca planul tău financiar să fie cât mai realist și să poți să economisești atât cât îți propui, adoptă obiceiuri financiare sustenabile. În loc să renunți la lucruri importante, adoptarea unor astfel de obiceiuri înseamnă să faci alegeri financiare mai inteligente.
Spre exemplu, poți opta pentru produse reutilizabile, să eviți cheltuielile impulsive și să te concentrezi pe priorități reale. De asemenea, poți încerca să gătești acasă mai des, să elimini abonamentele pe care nu le folosești și să găsești activități gratuite pentru petrecerea timpului liber. Astfel, vei economisi mai ușor și vei avea o sumă consistentă pe care să o direcționezi lunar către avansul locuinței tale.
În final, deși poate părea o provocare, achiziția unei locuințe înainte de 30 de ani este un obiectiv realizabil cu un plan bine pus la punct și cu decizii financiare responsabile. Urmează și tu pașii din acest articol și îndeplinește-ți visul înainte de 30 de ani.
Sursă foto: freepik