Există numeroase detalii la care trebuie să fii atent pentru amenajarea bucătăriei visurilor tale. De la alegerea mobilierului și până la accesorii, totul contează, pentru o bucătărie ca la carte.

Descoperă care sunt elementele esențiale de care să ții cont în proiectarea bucătăriei!

Gândește-te la stilul pe care îl preferi

Când amenajezi o bucătărie de vis, trebuie să te gândești la stilul preferat. De acest lucru va depinde totul: alegerea mobilei, paleta de culori sau chiar electrocasnicele. Din fericire, ai de unde alege. Stilurile de amenajare a bucătăriei pot să varieze, de la rustic sau modern, așa că nu trebuie decât să optezi pentru cel care te reprezintă. Cel mai popular este stilul rustic. Materialele naturale sunt excelente, așa că lemnul merită să fie inclus în amenajare. La fel de potrivite pentru o bucătărie rustică sunt și ceramica sau piatra naturală, alături de produse tradiționale și de artizanat. Pune pe lista obiectelor necesare și covoarele țesute manual, alături de farfuriile pictate.

Îți place stilul industrial? Ai nevoie de o bucătărie cu dulapuri deschise sau cu uși din geam, țevi la vedere și culori neutre sau deschise pentru pereți sau mobilier.

Ia în calcul forma bucătăriei și spațiul de care dispui

Dacă te-ai gândit la stilul de amenajare a bucătăriei, urmează să ții cont și de forma camerei și de dimensiunile ei. Notează totul înainte de alegerea obiectelor de mobilier, fiindcă poți avea surpriza neplăcută să nu încapă în bucătărie.

În funcție de tipul bucătăriei și de forma sa, ai la dispoziție organizarea unei camere închise sau a uneia open space. Dacă ai o bucătărie simplă și locuiești la bloc, amenajarea nu este dificilă, mai ales dacă nu vrei să o transformi într-o cameră open space.

Alege finisajele potrivite

Gândește-te bine și la finisajele pe care le dorești în bucătărie. Acestea pot fi alese atât în funcție de preferințe, cât și de gradul de utilizare a încăperii. Ar fi ideal ca gresia și faianța să fie rezistente la umezeală sau la pete, mai ales dacă gătești zilnic.

Mizează pe nuanțele deschise și pe finisaje ușor de curățat și igienizat. Nu alege mobilierul înainte de finisaje. În caz contrar, poți să constați că masa sau scaunele nu se potrivesc cu finisajele. Cele mai potrivite sunt gresia și faianța deschise la culoare, care-ți permit să jonglezi cu mobilierul sau decorul.

.

Optează pentru culoarea care te reprezintă

În amenajarea bucătăriei visurilor tale, trebuie să alegi și culoarea care îți place cel mai mult. Iubești nuanțele vesele? Sunt recomandate culorile pastelate, care oferă bucătăriei senzația de mai mult spațiu și luminozitate pe măsură.

În cazul în care îți dorești nuanțe închise și acestea se potrivesc mai bine cu bucătăria ta, optează pentru verde, negru, roșu închis sau albastru, în mici accente care să evidențieze camera.

Cumpără mobilier funcțional

A venit momentul să cumperi și mobilierul mult dorit. Orice stil ai prefera, este esențial ca mobilierul să fie funcțional și să aibă spații de depozitare. Încearcă să eviți mobila masivă și grea, astfel încât bucătăria să fie un spațiu aerisit. Cele mai potrivite sunt corpurile suspendate, care-ți permit să așezi toate obiectele de care ai nevoie. Sunt recomandate și dulapurile din lemn sau metal, care rezistă în timp.

Urmează mesele și scaunele, esențiale într-o bucătărie funcțională. Din fericire, le găsești pe toate într-o gamă vastă de culori și materiale, care să se potrivească în bucătăria ta. Poți opta pentru niște scaune de bucătărie colorate, dacă vrei să pui în evidență o încăpere în alb sau bej.

Trece pe listă electrocasnicele esențiale

Ai nevoie și de electrocasnice de bună calitate, de nelipsit dintr-o bucătărie modernă. Trece pe listă următoarele:

  • Aragaz sau plită. Poți să alegi modele care nu ocupă mult loc, mai ales dacă ai o bucătărie mică, într-un design care se armonizează cu restul mobilierului.
  • Hota, care trebuie să fie aleasă în funcție de dimensiunile plitei sau aragazului.
  • Mașina de spălat vase, dacă vrei să te bucuri de confort suplimentar în bucătărie
  • Frigiderul 
  • Alte electrocasnice utile, precum espressorul, toasterul sau cuptorul cu microunde

Nu uita de corpurile de iluminat

În bucătărie, poți să integrezi corpuri de iluminat suspendate. Cele mai potrivite sunt cele cu lumină caldă, care să ofere vizibilitate optimă și în timpul serii. Dacă ai o insulă de bucătărie, este recomandat și abajurul suspendat, ce oferă un aer modern și un aspect plăcut.

Integrează mici obiecte de decor

În final, poți să te gândești și la decorul din bucătărie. În funcție de spațiul disponibil, poți integra plante verzi, în ghivece interesante, care oferă un farmec aparte. Cutiile în care depozitezi condimentele sau sticluțele sunt la fel de utile și aspectuoase într-o bucătărie modernă.

Ține cont de aceste sfaturi și proiectează o bucătărie de vis!