Cele mai populare tipuri de crizanteme includ pompon, inelar, santinela și margaretă. Fiecare dintre acestea are un aspect diferit, de la petalele dense și rotunjite ale pomponului, până la petalele alungite și subțiri ale santinelei. 

Pentru a afla totul despre crizanteme și a achiziționa unele potrivite, trebuie să te asiguri că inspectezi cu atenție florile înainte de a le cumpăra. Acordă atenție culorii și texturii petalelor, dar și la mirosul și integritatea tulpinilor. Florile trebuie să fie luminoase și să aibă o structură uniformă, fără semne de vânătăi sau pete, iar tulpinile să fie tari, fără răni sau zone înmuiate. În acest fel, te asiguri că vei cumpăra plante sănătoase și frumoase.

Pregătirea crizantemelor pentru vază

Pentru a prelungi durata de viață a crizantemelor în vază, este important să urmezi câteva sfaturi și tehnici de tăiere și pregătire adecvate. Iată ce ar trebui să iei în considerare: 

Tulpinile trebuie tăiate în unghi de 45 de grade, folosind o foarfecă ascuțită și curată. De asemenea, este important să îndepărtezi frunzele de pe partea inferioară a tulpinii, pentru a evita contactul cu apa și dezvoltarea fungilor. Poți zdrobi, de asemenea, tijele lemnoase la bază, pe o lungime de 5-6 cm. Opărește codițele în apă clocotită, și lasă-le apoi în apă rece pentru 30-60 de minute înainte de a pune florile în vas.

Vaza în care le vei păstra trebuie să fie curată și de dimensiuni adecvate, pentru a susține tot buchetul. Cea mai potrivită ar fi una cu gâtul lung și îngust, pentru a menține poziția tulpinilor și a preveni răsturnarea buchetului. Schimbarea regulată a apei, la fiecare 2-3 zile, este importantă pentru a menține o hidratare optimă și a preveni înmulțirea bacteriilor.

Poți adăuga în apă un conservant pentru flori, deoarece conține ingrediente care inhibă dezvoltarea bacteriilor și a fungilor. Un amestec de zahăr cu apă (100 grame zahăr – la un litru de apă) este o modalitate organică de a prelungi acasă durata de viață a florilor. 

Cum să menții mediul ideal pentru crizanteme 

Temperatura ideală pentru crizanteme este între 15 si 20 de grade Celsius. Evită fluctuațiile bruște, deoarece le pot afecta sănătatea și durata de viață. De exemplu, dacă în cameră sunt mai mult de 20 de grade Celsius, pot începe să se descompună și să se deterioreze rapid. În schimb, dacă sunt păstrate la 13-18 grade, viața lor se poate prelungi cu până la opt săptămâni.

Umiditatea este un factor important de care trebuie sa ții cont atunci când îngrijești aceste flori. Pentru un nivel optim, poți folosi un umidificator sau poți pulveriza apa pe frunze și tulpini, cu ajutorul unui spray. Evită însă stropirea petalelor, deoarece picăturile pot lăsa pete inestetice pe ele. 

Din punct de vedere al luminii, plantele preferă un loc luminos, deoarece le favorizează creșterea. Așadar, este important să acorzi atenție mediului in care păstrezi aceste flori, și să păstrezi temperatura, umiditatea și lumina potrivite.

Prevenirea și combaterea problemelor comune 

Bolile și dăunătorii sunt o problemă frecventă pentru crizanteme, iar identificarea lor timpurie poate ajuta la prevenirea deteriorării și va prelungi durata de viață a florilor. Semnele de deteriorare includ pete galbene sau maronii pe frunze, pete albe sau prăfuite pe frunze sau tulpini, sau prezența insectelor mici pe plante. 

Astfel de simptome pot fi cauzate de o alimentație sau hidratare inadecvată, sau de condiții de mediu care nu sunt ideale pentru aceste flori. În cazul în care aceste probleme apar, ajustarea condițiilor de mediu, alimentației și hidratării poate ajuta la combaterea lor. 

În concluzie, acordă atenție detaliilor și investește timp în îngrijirea adecvată a buchetelor de crizanteme, pentru a te asigura că aceste flori minunate rămân proaspete și sănătoase cât mai mult timp posibil!