Folosește-te de culori
Schimbarea culorii pereților din bucătărie este o opțiune simplă și de efect. Nuanțele de alb, crem, galben pai sau gri deschis sunt la modă în ultimii ani și ajută la crearea percepției unui spațiu mai generos. Pentru o atmosferă primitoare poți folosi o nuanță de galben. O altă culoare potrivită pentru o bucătărie mică este verdele, care oferă prospețime și liniște.
Spune adio aglomerației
Curățenia și menținerea ordinii, combinate cu stilul minimalist, te pot ajuta să faci bucătăria să pară mai mare. Evită decorațiunile care mai mult aglomerează spațiul și păstrează blatul de lucru cât mai liber. Asigură-te că după ce folosești diverse electrocasnice sau accesorii de gătit le pui la loc. Astfel, vei crea un spațiu aerisit și, mai mult, vei ști de fiecare dată unde se află mixerul sau tigaia aceea de care ai nevoie. Atunci când nu gătești, singurele lucruri la vedere ar trebuie să fie masa bucatarie, scaunele, eventual și o vază cu flori.
Folosește elemente geometrice
Modelele cu forme geometrice sunt la modă în artă și designul de interior. Acestea se pot regăsi pe pernele scaunelor, pe fața de masă sau lavetele de bucătărie. Pentru un efect deosebit, alege să folosești o faianță cu model geometric. Totuși, nu încărca bucătăria cu prea multe elemente diferite. Așa cum știm cu toții, prea mult strică, iar într-o bucătărie mică, o multitudine de modele geometrice va crea aglomerație. Folosite ocazional, decorațiunile geometrice pot mări vizual bucătăria și pot da impresia de înălțime sau lungime.
Alege accesorii transparente
Obiectele de mobilier sau diverse accesorii transparente pot face o bucătărie să pară mai mare. Dacă păstrezi o imagine neobstrucționată, vei crea iluzia unui spațiu larg. Scaunele din plastic transparent, masa de sticlă sau obiectele de iluminat din material transparent asigură acest efect.
Introdu oglinzi în bucătărie
Oglinzile dublează lumina din cameră și o fac să pară mai mare. Mulți oameni aleg oglinzi în dormitor sau baie însă nu cred că se potrivesc și în bucătărie. Pentru un efect deosebit, poți acoperi un perete întreg cu oglindă. Efectul va fi cu atât mai spectaculos dacă suprafața reflectă fereastra, o masă sau un blat de lucru. O altă idee este să folosești oglinda sau un material similar pentru fundalul rafturilor deschise. Se va crea o impresie deosebită de adâncime.
În plus, poți folosi alte suprafețe care reflectă lumina, așa cum sunt:
- Faianța și gresia lucioasă;
- Vopseaua lavabilă lucioasă;
- Electrocasnice mari din inox;
- Dulapuri lăcuite.
Optează pentru rafturi deschise
Rafturile deschise oferă o atmosferă aerisită și creează spațiu în bucătărie. Totuși, acest truc funcționează doar dacă ești dispus să menții ordinea pe aceste suprafețe. Altfel, bucătăria ta va părea și mai aglomerată. Dacă ai amenajat locuința în stil industrial, poți alege rafturi deschise în nuanțe de cupru, foarte la modă în ultimii ani.
Alege să ai o singură chiuvetă
Alegerea chiuvetei potrivite este importantă într-o bucătărie mică. Chiuvetele mari sau duble aglomerează bucătăria și sunt indicate mai ales dacă ai multe vase de spălat și un spațiu generos. De exemplu, o chiuvetă pătrată sau rotundă nu ocupă mult spațiu însă îți oferă atât suficient loc pentru a spăla fructele, legumele și vasele, cât și spațiu adiacent, pe blatul de lucru.
Optează pentru electrocasnice integrate în mobilă
Atunci când integrezi electrocasnicele mari (dar și pe cele mici) în piesele de mobilier, bucătăria va căpăta un aspect unitar. În plus, spațiul va părea mai mare deoarece există mai puține elemente diferite de design care să atragă privirea.
Folosește-te de obiectele de iluminat
Lumina este esențială pentru a face o bucătărie să pară mai mare. Pe lângă lumina generală alege corpuri de iluminat precum spoturi încastrate, o lampă suspendată pentru locul de luat masa și benzi LED pentru mobilier și zona de lucru. De asemenea, dacă dispui de o fereastră mare alege o perdea diafană pentru a permite accesul neîngrădit la razelor soarelui.
O bucătărie mică vine cu o serie de limitări mai ales în alegerea mobilierului. Cu toate acestea, ai la dispoziție mai multe trucuri pentru a face o bucătărie să pară mare, aerisită și primitoare.
Sursa foto: Shutterstock