Educarea copiilor noștri în privința sustenabilității și a reciclării pune bazele unui viitor mai bun și mai responsabil față de mediu și societate. Lunile de toamnă aduc an de an un nou început pentru cei mici, fiind un moment propice pentru a introduce în viața lor noi concepte. Educația în domeniul sustenabilității le permite copiilor să înțeleagă impactul pe care acțiunile lor le au asupra planetei, îi motivează să fie oameni mai buni și îi ghidează să facă alegeri informate și responsabile mai târziu, în viața de adult, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Prin includerea acestor activități și aptitudini în viața copiilor și a tinerilor, ne oferim șansa de a-i ajuta să realizeze conexiunea profundă dintre acțiunile umane și natură. Inspirându-i să reducă generarea de deșeuri, să utilizeze din nou materialele reciclabile și să recicleze cu grijă, ne angajăm să construim noi generații conștiente și pline de implicare, dornice să contribuie activ la conservarea și protejarea mediului înconjurător.

Deoarece copii sunt în general atrași de accesorii cu un design cât mai colorat, în ton cu tendințele actuale, o idee ce vine în sprijinul părinților pentru eficientizarea adoptării unor practici cât mai sustenabile este aceea de a achiziționa sticle reutilizabile realizate din materiale ușoare și sustenabile, pentru a elimina utilizarea plasticului. Astfel de recipiente reușesc să capteze atenția oricărui școlar dornic de a-și cumpăra accesorii și rechizite pentru începerea noului an. 

Ce pot face părinții pentru a iniția activități sustenabile în rutina copiilor

  1. Educația despre sustenabilitate pornește de acasă

Este important să discutați deschis cu copiii dumneavoastră și pe înțelesul lor despre importanța protejării mediului și efectele acțiunilor noastre asupra planetei. Folosiți-vă de cărți, documentare, animații și materiale online pentru a le explica conceptele de bază ale sustenabilității, despre procesele și ecosistemele naturale, precum și despre efectele schimbărilor climatice într-un mod adecvat vârstei lor. Este important să înțeleagă cum funcționează lumea, societatea, precum și ce impact pot avea micile obiceiuri individuale din viața cotidiană pe termen lung. Puterea exemplului este, de asemenea, importantă.

  1. Utilizarea materialelor reutilizabile

Poate cel mai important aspect după cel al discuțiilor despre importanța adoptării unui stil de viață sustenabil este chiar punerea în practică a acestor aspecte. De asemenea, în loc să folosiți pungi de plastic sau folie de aluminiu pentru pregătirea pachetului pentru gustare, optați pentru recipiente reutilizabile. În egală măsură, puteți investi într-o sticlă reutilizabilă. Încurajați-vă copiii să refolosească acea sticlă, în loc să cumpere altele de plastic. 

  1. Responsabilitatea ecologică

Implicați copiii în activități legate de protejarea mediului înconjurător, precum vizite la grădini botanice, muzee de științe naturale sau voluntariat pentru proiecte comunitare. Puteți sugera astfel de activități și în cadrul ședințelor cu părinții. Odată propuse, acestea pot fi implementate în cadrul săptămânilor destinate unor astfel de proiecte, cum ar fi Săptămâna Verde. Anul acesta, conform structurii anului școlar recent anunțate pe site-ul Ministerului Educației, programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Planificarea acestuia se află la decizia fiecărei unități de învăţământ.

  1. Formarea comportamentului

Copiii învață cel mai bine din exemplul părinților lor, aceștia fiind primii ,,influenceri” cu care iau contact. Astfel, este util să fiți un model de comportament responsabil pentru a-i încuraja pe cei mici să fie curioși și să caute în permanență informații despre problemele de mediu și despre modul în care pot contribui la rezolvarea lor. Încercați să creați un mediu pozitiv și acasă pentru a-i inspira pe cei mici și încercați să-i implicați în activitățile casnice, spre exemplu atunci când mergeți să reciclați deșeurile. De asemenea, atunci când mergeți la cumpărături, încercați să optați pentru produse mai prietenoase cu mediul și arătați-le și lor criteriile după care vă ghidați atunci când alegeți ce puneți în coș, pentru a putea să evolueze pozitiv, sub îndrumarea dumneavoastră. 

Trăim într-o perioadă în care provocările legate de mediu devin tot mai apăsătoare, iar educarea copiilor și a tinerilor despre sustenabilitate în noul an școlar nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Este esențial să le oferim instrumentele și cunoștințele necesare pentru a fi cât mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor și totodată pentru a se forma ulterior ca adulți responsabili. Sustenabilitatea nu este doar un subiect în tendințe, ci trebuie să fie o prioritate și un mod de viață ce trebuie adoptat de fiecare individ în parte.