Deși nu este o afecțiune în sine, astenia de primăvară bifează un cumul de stări fiziologice, care pot să se manifeste inclusiv în rândul persoanelor sănătoase clinic.

Simptomele asociate cu astenia de primăvară

În anumite cazuri, astenia poate apărea pe fondul unor patologii sau dezechilibre, respectiv în asociere cu:

  • Instabilitatea hormonală a melatoninei, cauzată de expunerea bruscă și îndelungată la lumină;
  • Reducerea nivelului de endorfine, asociată anotimpului rece și sedentarismului;
  • Reacțiile alergice la agenți specifici primăverii, precum polenul, acarienii sau mucegaiul;
  • Stresul cronic.

Simptomele asteniei pot fi atât fizice, cât și psihice. Cele fizice includ manifestări asociate virozelor sezoniere precum febra, secrețiile nazale abundente sau sinusurile înfundate, dar și oboseala fizică, stările de amețeală, palpitațiile, crampele musculare sau durerile de cap.

Simptomele psihice includ probleme cu memoria si concentrarea, epuizarea psihică, stările de depresie, anxietate sau iritabilitate, apatia și pierderea interesului privind desfășurarea activităților care, în alte condiții, oferă plăcere și relaxare. Nici neuronii nu par să mai funcționeze corespunzător, stările de confuzie fiind, de asemenea, specifice asteniei de primăvară.

Cum previi instalarea asteniei de primăvară

Pentru ca organismul să nu reacționeze în acest fel la schimbările de lumină și temperatură la care este supus, este important să beneficieze de toți nutrienții necesari, pentru a se bucura de un nivel optim de energie. Așadar, alimentația bogată în vitamine, minerale și acizi grași poate contribui la prevenirea asteniei. La fel de importantă este și relaxarea. Combaterea stresului cotidian prin activități care îți aduc bucurie te poate ajuta să previi simptomele descrise anterior. Activitatea fizică moderată, care să nu îți suprasolicite corpul, desfășurată într-o măsură cât mai mare în aer liber poate contribui, de asemenea, în a-ți asigura nivelul optim de energie. 

Cum combați astenia de primăvară

Recomandările privind preîntâmpinarea simptomelor de astenie rămân valabile și pentru combaterea acesteia. Exercițiile fizice ușoare, precum plimbările lungi sau joggingul îți pot ajuta corpul să producă mai multe endorfine. Alimentația echilibrată și bogată în nutrienți îți va asigura energia de care ai nevoie; în plus, alimentele bogate în vitamina B, precum cerealele integrale și bananele, te vor ajuta să combați stările de oboseală asociate asteniei de primăvară. Antrenarea în activități relaxante și distractive, cu o recurență zilnică, poate contribui la remedierea stărilor de apatie. Totodată, un somn de calitate te va ajuta să te simți mai odihnită fizic și psihic și să faci față cu brio provocărilor zilnice de la serviciu și din viața personală. Și hidratarea te poate ajuta să îți recapeți vitalitatea, așadar, nu ignora consumul unei cantități suficiente de lichide.

Fitoterapia te poate ajuta, de asemenea, să combați manifestările asteniei. Ingrediente precum magnolia, măcrișul, ginsengul sau ghimbirul, conținute în numeroase suplimente alimentare concepute în scopul tratării asteniei, te pot ajuta să îți recapeți energia și pofta de viață și să dai uitării stările de oboseală, epuizare psihică sau melancolie. Acestea ar trebui să fie administrate la recomandarea medicului, cu atât mai mult dacă suferi de o altă afecțiune clinică. Același lucru este valabil și în cazul medicamentelor – totodată, medicul va ține cont de eventuale alte diagnostice și de istoricul tău medical, pentru a putea identifica adevăratele cauze ale asteniei și de a trata, dacă este cazul, alte afecțiuni care o pot provoca, așa cum sunt rinitele alergice.

Astenia de primăvară se manifestă, fără discriminare, și în rândul persoanelor sănătoase clinic. Cele mai comune semne includ oboseala fizică și psihică, stările de melancolie sau tristețe, lipsa de energie. Pentru a le preveni și combate eficient, este recomandat să adopți un stil de viață sănătos, pornind de la regimul alimentar și până la activitatea fizică.

Sursă foto: Pexels