Dacă se constată anumite deficiențe, este posibil să fie necesară purtarea unor talonete adecvate. Aceste dispozitive medicale mai sunt denumite și branțuri ortopedice și pot asigura suportul necesar pentru corectarea mersului sau a posturii. Iată cum poți alege corect talonetele pentru copilul tău. 

Consultă un medic specialist

Dacă ai îngrijorări în privința poziției picioarelor sau mersului copilului tău, este important să consulți un medic specialist pentru că unele probleme se corectează de la sine. Spre exemplu, piciorul plat este comun în rândul copiilor de vârste mici, în mare parte datorită dezvoltării incomplete a arcului piciorului. Acesta se formează pe măsură ce copiii încep să meargă și mușchii de la nivelul tălpii piciorului se întăresc. 

De multe ori, aceste arcuri ale piciorului nu se dezvoltă până la vârsta de 5 sau 6 ani. Din acest motiv este important să ai în vedere simptome precum durerile la nivelul călcâiului sau arcului piciorului, agravarea disconfortului atunci când cel mic se bucură de activități fizice și durerile de genunchi sau spate. [1]

Atunci când există astfel de simptome și observațiile medicale indică prezența unor probleme precum piciorul plat, poate fi necesară purtarea unor branțuri ortopedice. Din fericire, magazinele de profil pun la dispoziție o diversitate de talonete pentru copii și adulți. Acestea pot contribui la prevenirea și corectarea deformărilor piciorului prin asigurarea unui stabilități optime, favorizarea mobilității și întărirea mușchilor. 

Ține cont de diagnosticul stabilit

Talonetele pentru copii sunt de regulă disponibile într-o varietate de mărimi și modele, existând inclusiv opțiuni ajustabile care pot fi utilizate pe întreaga durată a tratamentului recomandat pentru un anumit diagnostic. De cele mai multe ori, branțurile ortopedice pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu:

  • Piciorul plat – apare atunci când arcurile picioarelor nu se dezvoltă corespunzător după deprinderea mersului. Uneori acestea se formează mai târziu, caz în care talonetele pot asigura o diminuare a durerilor resimțite;
  • Suprapronația – această problemă este adesea asociată cu piciorul plat și implică înclinarea oaselor gleznei spre interior în timpul mersului. Acest lucru poate conduce la o presiune suplimentară asupra călcâiului și articulațiilor de la nivelul gleznei pe măsură ce apar probleme de aliniere. În acest caz, talonetele pot asigura un suport adecvat și pot împiedica rotirea gleznelor spre interior;
  • Boala Sever – implică dureri la nivelul călcâiului fiind denumită și apofizită calcaneană de creștere. Poate fi cauzată de mișcări repetitive sau traume la nivelul tălpii piciorului, fiind comună în cazul copiilor activi. Utilizarea unui branț ortopedic poate reduce presiunea de la nivelul călcâiului, conducând la diminuarea inflamației;
  • Boala Osgood-Schlatter sau apofizita tibială anterioară de creștere – este o cauză frecventă a durerii de genunchi resimțită de adolescenți. Se poate manifesta sub forma unei umflături dureroase localizate imediat sub rotulă care indică existența inflamației la nivelul genunchiului. Este comună mai ales în cazul copiilor care practică sporturi sau se află într-un proces de creștere rapidă (puseu de creștere). Va fi necesar un branț ortopedic care poate reduce impactul asupra genunchilor și ameliora durerea. [3]

Pentru a alege corect talonetele pentru copilul tău este important să urmezi sfatul unui medic de specialitate. În funcție de diagnosticul constatat, vei putea achiziționa branțul ortopedic ideal pentru diminuarea durerilor și corectarea poziției picioarelor.  

Bibliografie:

  1. Bradley, Sarah. “Understanding Overpronation (Flat Feet) in Kids.” Healthline, Healthline Media, 8 June 2022, www.healthline.com/health/overpronation-in-kids#diagnosis. Accesat la 4 Jan. 2023.
  2. ‌https://www.facebook.com/entirepodiatry. “How to Know If Your Child Needs Orthotics – Entire Podiatry.” Entire Podiatry, 2022, entirepodiatry.com.au/how-to-know-if-your-child-needs-orthotics/. Accesat la 4 Jan. 2023.
  3. “Clark Podiatry Center.” Clark Podiatry Center, 10 Jan. 2018, www.clarkpodiatry.com/using-orthotics-for-childrens-feet/. Accesat la 4 Jan. 2023.