Cercetarea pieței

De la idee la oportunitate poate fi doar un pas când ai la dispoziție toate informațiile necesare. Totuși, trebuie să te familiarizezi cu mediul de business înainte de a pune bazele unei afaceri. Mai exact, caută să afli care sunt tendințele economice, nevoile pieței, oportunitățile și limitele în ceea ce privește câștigarea consumatorilor, ce idei de afaceri sunt mai profitabile și cum pot fi materializate ori care domenii sunt mai puțin abordate. Ai grijă să determini dacă există opțiuni similare de produse sau servicii deja disponibile, încearcă să cunoști calitatea acestora și să te gândești cum poți veni cu o soluție mai bună.

Alegerea domeniului de activitate

În cazul în care ai realizat o analiză riguroasă a pieței cu siguranță știi către ce anume vrei să te îndrepți și de ce. Atunci când pleci la drum cu o viziune clară și optezi pentru un domeniu de activitate care nu-ți este deloc străin, reduci semnificativ riscurile unui posibil eșec. Debutul în lumea afacerilor poate fi considerat o experiență palpitantă, iar alegerea unui sector potrivit nu este posibilă fără motivație, pasiune și cunoașterea aprofundată a domeniului respectiv.

Stabilirea bugetului pentru investiții

Odată ce ai o idee de business, următorul pas implică stabilirea unui buget realist și identificarea surselor de finanțare. Investiția inițială depinde foarte mult de specificul afacerii pe care vrei să o demarezi. Spre exemplu, dacă intenționezi să înființezi o companie prestatoare de servicii costurile sunt cu mult mai mici decât în situația unui business în producție, unde trebuie să iei în calcul și cheltuielile pentru spațiu, utilaje, materii prime etc.

Sursele de finanțare sunt de asemenea importante, mai ales pentru un start-up cu acces limitat la credite. În acest sens, ca să-ți poți transforma ideea într-un business, ia în considerare instituțiile financiare precum Vitas România, care oferă soluții eficiente micilor întreprinzători pentru crearea companiei dorite.

Redactarea planului de afaceri

Unii antreprenori aflați la început de drum neglijează planul de afaceri, deși, în realitate, acesta funcționează ca un ghid ce ajută la îndeplinirea obiectivelor. Un instrument de management esențial, planul de afaceri oferă o mulțime de răspunsuri pentru activitatea ta viitoare. Astfel, vei ști ce va face firma, cum va genera profit, ce cheltuieli implică afacerea sau care sunt rezultatele ce le poate obține într-o anumită perioadă. Practic, planul îți va fi de ajutor în strategia ta, de aceea trebuie să cuprindă toate informațiile referitoare la produsele sau serviciile oferite, analiza pieței, marketing, organizare și management, previziuni financiare și obiective de viitor.

Înființarea societății comerciale

În momentul în care ai stabilit ce afacere o să deschizi, ai pus la punct un plan și ai creat o strategie, trebuie să te asiguri că poți funcționa din punct de vedere legal. Înregistrarea firmei înseamnă constituirea ca entitate juridică, alegerea numelui firmei și a codurilor CAEN, stabilirea sediului social și, după caz, a punctelor de lucru, depunerea capitalului social și obținerea autorizațiilor necesare în funcție de domeniul de activitate ales.

Promovarea afacerii

Marketing-ul deține unul dintre cele mai importante roluri în dezvoltarea unui business. Este important să începi să-ți construiești un brand pe măsură ce îți crești afacerea, astfel încât, pe termen lung, identificarea mărcii tale să nu aibă de suferit. Iar când vine vorba de promovare ai la dispoziție nenumărate modalități, de la prezența în mediul online și până la anunțuri în ziare sau distribuirea de flyere. Trebuie doar să identifici canalele potrivite și să investești în a-ți face cunoscută afacerea.

În principiu, cam asta înseamnă să deschizi un business și să devii antreprenor. Doar că pașii pentru demararea unei afaceri nu sunt niciodată prestabiliți, ci trebuie adaptați în funcție de specificul activității tale. Însă, ar fi indicat să nu treci cu vederea peste analiza pieței, finanțare și promovare, indiferent în ce ordine îți dorești să te ocupi de aceste aspecte.

Sursa foto: https://www.pexels.com