Identificarea tipului de ten
Identificarea tipurilor de ten și cum le recunoști reprezintă aspecte esențiale în îngrijirea pielii. Înțelegerea caracteristicilor propriului ten poate ajuta la evitarea unor probleme cum ar fi acneea, iritațiile, uscăciunea excesivă sau producția excesivă de sebum. Îngrijirea necorespunzătoare sau utilizarea produselor nepotrivite pot duce la apariția unor astfel de probleme. Așadar, cunoașterea tipului de ten reprezintă primul pas în dezvoltarea unei rutine eficiente de îngrijire a pielii. Fiecărui tip de ten îi corespunde un set de caracteristici:
- tenul normal este echilibrat, nu este nici prea uscat, nici prea gras, are un aspect luminos și nu prezintă imperfecțiuni. Este caracterizat printr-o textură netedă și un aspect mat, fără prezența unor probleme majore precum acneea sau uscăciunea;
- tenul uscat se caracterizează prin lipsa de hidratare, având un aspect uscat, lipsit de luminozitate, cu tendința de descuamare;
- tenul gras se manifestă prin producție excesivă de sebum, pori dilatați și tendință spre acnee. Are o textură aspră, poate prezenta descuamări și are nevoie de hidratare intensivă;
- tenul mixt combină caracteristicile tenului uscat și ale celui gras, având anumite zone, cum ar fi T-zone (frunte, nas, bărbie), mai grase;
- tenul sensibil se irită ușor, este predispus la roșeață și are o toleranță scăzută la anumite produse sau factori de mediu.
Pentru identificarea tipului de ten, se poate realiza un test simplu acasă, testul șervețelului. Se aplică un șervețel pe față și în funcție de cât sebum rămâne pe acesta, se poate determina dacă tenul este normal, uscat sau gras. Pentru o identificare corectă a tipului de ten, este recomandată consultarea unui specialist. Dermatologii sau esteticienii pot confirma tipul de ten și pot oferi sfaturi personalizate pentru îngrijirea acestuia. Acest pas este mai ales util în cazul în care există probleme cutanate sau îngrijorări legate de starea pielii. Tipul de ten este influențat de o serie de factori, printre care:
- genetica;
- hormonii;
- mediul înconjurător;
- dieta;
- nivelul de hidratare;
- vârsta;
- stilul de viață.
Este important de menționat că, în pofida diferențelor dintre tipurile de ten, există câteva reguli de bază în ceea ce privește îngrijirea, care se aplică tuturor: protecția solară este esențială indiferent de tipul de ten, iar alimentația echilibrată și hidratarea adecvată au un rol crucial în menținerea sănătății pielii. Există produse utile pentru îngrijirea tenului, indiferent de tipul acestuia (1).
Construirea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii
O rutină zilnică de îngrijire a pielii are patru pași de bază:
Curățarea
Se recomandă să cureți fața de cel mult două ori pe zi, sau doar o singură dată, dacă ai pielea uscată și nu te machiezi. Evită să te speli prea des pentru a nu elimina uleiurile naturale de pe piele.
Folosirea de seruri
Un ser cu vitamina C este mai indicat dimineața, înainte de folosirea unei creme de protecție solară. Noaptea, retinolul sau retinoizii funcționează cel mai bine.
Hidratarea
Chiar și pielea grasă are nevoie de o cremă hidratantă, dar se recomandă folosirea unei creme ușoare, pe bază de gel și non-comedogenă, sau care nu blochează porii. Pielea uscată poate beneficia de mai multe creme hidratante.
Folosește produse cu protecție solară
Aplică o cremă de protecție solară cu cel puțin 30 SPF cu 15 minute înainte de a ieși în aer liber, deoarece este nevoie de un timp pentru ca o cremă de protecție solară să se activeze. Tonurile de piele mai închise la culoare au nevoie de mai multă protecție solară, deoarece hiperpigmentarea este mai greu de corectat (2).
Cum să previi și să tratezi problemele pielii în funcție de tipul de ten
Curățarea acneei, a punctelor negre, a crustelor sau a altor probleme ale pielii poate provoca răni deschise sau pete mai întunecate ale pielii, cunoscute sub numele de hiperpigmentare. Rănile deschise pot duce la infecții, acnee sau cicatrici. Cu cât rana este mai adâncă, cu atât este mai probabil ca pe piele să apară cicatrici. Iată câteva metode susținute științific pentru a trata zonele cu probleme.
Tratarea acneei
Tratamentul acneei depinde de cât de profundă sau gravă este acneea. Îngrijirea generală a pielii este cel mai important pas în tratarea acneei, dar pentru acneea ușoară poți folosi produse cum ar fi:
- acid salicilic;
- peroxid de benzoil;
- acizi alfa hidroxi;
- ulei de arbore de ceai.
Aplică întotdeauna protecție solară după ce ai folosit aceste produse dimineața, deoarece acestea pot provoca o sensibilitate suplimentară a pielii. Pentru coșurile imediate, inflamate și individuale, poți încerca, de asemenea, plasturi sau autocolante pentru acnee.
Tratamentul pentru filamente sebacee
Filamentele sebacee sunt tuburi mici, asemănătoare unor cilindri, de culoare galben-albicioasă. Acestea sunt adesea confundate cu punctele negre, dar punctele negre sunt de fapt un tip de acnee oxidată. De-a lungul timpului, pot provoca:
- iritații;
- pori deschiși și infecții;
- uscăciune;
- roșeață;
- exfoliere.
Preparatele topice care conțin retinol sau retinoizi pot ajuta la menținerea porilor curați. Cea mai sigură metodă este să ceri unui estetician sau dermatolog să le îndepărteze.
Cicatrici și hiperpigmentare
Cicatricile și petele întunecate pot dura de la câteva săptămâni până la șase luni sau, în unele cazuri, peste un an, pentru a se vindeca și a se estompa. Tratamentul imediat pentru cicatrici și imperfecțiuni include folosirea machiajului și a protecției solare pentru a evita deteriorarea și hiperpigmentarea ulterioară. Alte ingrediente cunoscute pentru a ajuta la estomparea cicatricilor includ:
- gel de silicon;
- miere de albine: poate vindeca rănile și cicatricile;
- vitamina C: funcționează mai bine atunci când este combinată cu alte ingrediente de iluminare;
- niacinamida: poate ajuta la reducerea imperfecțiunilor și a petelor întunecate, în special a celor de la acnee;
- acid retinoic: cicatricile de acnee s-au îmbunătățit la persoanele care au aplicat o combinație de acid retinoic și acid glicolic (3).
Alimentația și impactul acesteia asupra sănătății pielii
Alimentația joacă un rol esențial în sănătatea pielii. O dietă bogată în fructe, legume, proteine de calitate și grăsimi sănătoase poate îmbunătăți aspectul și sănătatea pielii. Alimentele benefice pentru piele sunt cele care conțin vitamine, antioxidanți și alte substanțe nutritive esențiale. Fructele și legumele sunt bogate în vitaminele A, C și E, care sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Proteinele de calitate (cum ar fi cele din pește și carne de pui) sunt necesare pentru repararea țesuturilor pielii. Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din avocado și nuci, ajută la menținerea hidratației pielii. De asemenea, este esențial să bei suficientă apă, deoarece hidratarea corespunzătoare este esențială pentru sănătatea pielii.
Prin contrast, alimentele care pot avea un impact negativ asupra sănătății pielii sunt cele cu un conținut ridicat de zahăr, grăsimi nesănătoase și alte alimente procesate. Aceste alimente pot contribui la problemele pielii, cum ar fi acneea, pielea uscată și îmbătrânirea prematură.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) American Academy of Dermatology Association, „10 skin care secrets for healthier-looking skin”: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/healthier-looking-skin
(2) Healthline „A Guide to Taking Care of Your Skin”: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care
(3) Dermstore, „How to Take Care of Your Skin: Everyday Dos and Don’ts”: https://www.dermstore.com/blog/top_ten/how-to-take-care-of-your-skin/