Curățarea și întreținerea pantofilor tăi în mod regulat are multe beneficii. În primul rând, pantofii tăi vor dura mai mult timp. Vor fi mai confortabili. Și în cele din urmă, vor arăta grozav și își vor menține aspectul de cutie nouă. Fie că este vorba de îngrijire preventivă sau de repararea petelor ca zgârieturi sau murdărie, îngrijirea ocazională pentru pantofii tăi va ajuta la prelungirea duratei de viață și a calității pantofilor tăi. Acestea se referă la toate tipurile de încălțăminte damă, de la botinele de damă la pantofii de damă pentru ocazii speciale. 

Așadar, iată câteva modalități în care poți avea grijă corespunzător de pantofii tăi și poți avea o relație pe termen lung cu ei:

 1. Lustruiește pielea în mod regulat

Lustruiește des și bine. Pentru pantofii damă din piele, va trebui să-i lustruiești imediat după ce-i scoți din cutie, și apoi în mod regulat după aceea. Chiar și cele mai scumpe și durabile cizme vor beneficia de puțină lustruire, deoarece ajută la respingerea murdăriei și le oferă pantofilor un aspect nou-nouț. În mod alternativ, poți folosi un burete pentru a evita folosirea unei perii.

 1. Depozitează pantofii damă într-un loc răcoros și uscat

Locul în care depozitezi pantofii influențează durata lor de viață și starea lor de curățenie. Vrei să depozitezi pantofii într-un loc răcoros și uscat. Temperatura și umiditatea pot afecta materialul pantofilor în mod diferit. De exemplu, temperaturile ridicate și umiditatea ridicată pot face ca pielea să devină fragilă și să slăbească lipiciul folosit în anumite tipuri de încălțăminte. În plus, pantofii lăsați în zone umede sunt mai susceptibili să dezvolte mucegai sau să miroasă urât.

Pentru încălțămintea colorată și strălucitoare, trebuie să o ții departe de lumina directă a soarelui sau riști să o decolorezi. Iată câteva sfaturi de depozitare și lucruri de făcut și de evitat pentru pantofii tăi:

Ce să nu faci: 

 • Nu lăsa pantofii afară
 • Nu pune pantofii într-un dulap imediat după utilizare
 • Nu continua să porți pantofii când sunt uzi

Ce să faci:

 • Organizează pantofii în funcție de culoare, sezon sau popularitate
 • Folosește o formă de umplutură pentru pantofi pentru a ajuta la menținerea formei pantofilor (vezi mai multe detalii mai jos)
 • Curăță pantofii înainte de a-i depozita, astfel încât murdăria să nu se depună
 • Adaugă pachete de silică pentru a ajuta la absorbția umidității
 1. Usucă-ți pantofii

Ar trebui întotdeauna să permiți pantofilor tăi să se usuce între utilizări. Acest lucru permite materialului umed din pantofi de damă să se refacă și ajută, de asemenea, la protejarea picioarelor tale.

Iată câteva practici recomandate atunci când vine vorba de uscarea pantofilor:

 • Folosește un uscător de mașină, dacă este necesar. Verifică întotdeauna eticheta pentru a te asigura că uscarea cu mașina este sigură și, când o faci, folosește setarea de temperatură cea mai mică 
 • Lasa pantofii să se usuce timp de până la 24 de ore
 • Evită să porți aceeași pereche de pantofi în zile consecutive. Aceasta nu numai că le permite să se usuce, dar permite și tălpii de cauciuc să se recupereze la forma sa originală (de multe ori, acest lucru este recomandat pentru pantofii de alergare)
 1. Spală încălțămintea manual (atunci când este cazul)

Există situații în care spălarea încălțămintei în mașina de spălat este acceptabilă, iar în alte situații, nu este. Încălțămintea de damă fabricată exclusiv din pânză, nailon, bumbac sau poliester poate fi spălată în mașina de spălat, dacă este suficient de durabilă pentru a rezista unui ciclu de centrifugare. În plus, nu vor fi deteriorate de detergent. Încălțămintea fabricată din piele, catifea, cauciuc sau vinil este interzisă pentru mașina de spălat. În orice caz, ar trebui să consultați ghidul de îngrijire pentru încălțămintea dumneavoastră pentru a determina cea mai bună modalitate de a o curăța. Dacă nu mai ai ghidul de îngrijire pentru încălțămintea dumneavoastră, mergi pe site-ul producătorului pentru a verifica. 

Dacă respecți aceste reguli, pantofii tăi vor ține mai mult și vor arăta ca noi!