Îngrijirea dentară la domiciliu
Periajul dentar efectuat cu regularitate constituie o parte esențială a igienei orale, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Pe lângă periajul dentar, care se recomandă a se efectua de două ori pe zi, utilizarea unor instrumente auxiliare, precum a apei de gură sau a aței dentare, se poate dovedi cel puțin la fel de importantă. Periuțele de dinți interdentare sau dispozitivele de air-flow pot fi, de asemenea, extrem de utile pentru eliminarea depunerilor de placă bacteriană de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare.
În cazul copiiilor, periajul dentar se recomandă a se începe odată cu apariția primilor dinți. Cantitatea de pastă de dinți utilizată la copii este mai redusă decât la adulți, iar periuța folosită trebuie să fie, în mod obligatoriu, una cu peri moi. Utilizarea apei de gură, a aței dentare sau a altor instrumente se recomandă a se realiza doar după vârsta de șase ani.
Vizitele regulate la stomatolog
Pe lângă metodele de igienizare dentară efectuate la domiciliu, controalele periodice la medicul stomatolog sau medicul igienist au un rol vital în prevenirea bolilor dentare și gingivale. Procedurile de profilaxie dentară efectuate în cabinet (periaj profesional, detartraj, air-flow sau fluorizare) ajută în general la prevenirea tuturor afecţiunilor stomatologice.
În lipsa vizitelor la stomatolog, riscul de apariție a cariilor dentare sau a altor afecțiuni orale (abces dentar, gingivită sau parodontoză) sunt unele ridicate, în special la persoanele cu o alimentație nesănătoasă și la fumători.
Cum aducem copilul la dentist?
Educarea copilului cu privire la importanța periajului dentar reprezintă singura modalitate prin care cel mic poate fi convins să meargă la medic. Educarea timpurie a copilului privind importanța igienei orale poate fi realizată atât de părinte, cât și de meciul pedodont (medic stomatolog specializat în îngrijirea sănătății orale a sugarilor sau a copiiilor). În ceea ce privește alegerea celui mai potrivit stomatolog copii Bucuresti, este important, în primul rând, ca relația dintre acesta și copil să fie una foarte bună, iar copilul să se prezinte cu plăcere la controalele regulate.
Obiceiurile alimentare și fumatul
Fumatul sau consumul unor cantități mari de zaharuri sunt importanți factori de risc pentru afecțiunile dentare, deoarece favorizează depunerile de placă bacteriană și demineralizarea smalțului dentar. În consecință, renunțarea la fumat și limitarea consumului de zahăr reprezintă alte măsuri importante de profilaxie dentară, pentru oricine își dorește o dantură sănătoasă.