Timpul a trecut, iar trendurile în materie de design interior s-au maturizat odată cu noi. Bucătăria încărcată a bunicii nu mai este la modă, în acest moment spațiul pentru gătit fiind mai mult o anexă a livingului decât o cameră de sine stătătoare. Chiar și în casele unde bucătăria este separată, gătitul nu mai este o activitate cotidiană, membrii familiei preferând să comande mâncare sau să pregătească ceva rapid, lejer. 

Cu toate acestea, rolul bucătăriei ca spațiu în care familia se strânge pentru a petrece câteva momente împreună în jurul mesei nu s-a pierdut. Ce putem face pentru a transforma vizual această cameră într-una adaptată vremurilor, potrivită atât pentru întâlnirile cu cei dragi, cât și pentru acele zile în care gătim supa specială a bunicii de dragul amintirilor? 

Obiecte decorative contrastante inspirate din vremurile copilăriei 

Pentru un efect special, trebuie să ai în bucătărie măcar unul-două obiecte care nu țin cont de nicio regulă de design, dar care îți oferă o stare de calm și melancolie atunci când le privești. Fie că sunt borcanele vechi pe care le-ai luat din cămara casei unde ai crescut, sau un ștergar cu motive tradiționale, un astfel de obiect va da o notă personală oricărei bucătării, indiferent de stilul abordat. O simplă privire aruncată asupra lor și căldura nostalgiei te va cuprinde imediat. 

Imaginile sugestive stimulează imaginația chiar și în bucătărie

Design-ul interior nu se schimbă complet odată cu trecerea timpului, ci doar se adaptează vremurilor. Vechile carpete decorative care îmbogățeau pereții caselor din trecut s-au transformat acum în planșe decorative:

  • tapet autoadeziv – utilizează acest artificiu decorativ pentru a crea în bucătăria ta o ambianță modernă, pentru a mări vizual spațiul sau pentru a aduce o pată de culoare. Fie că alegi o imagine abstractă, un peisaj exotic sau o fotografie dintr-o pădure verde care seamănă cu cea de lângă casa bunicilor, efectul final va fi unul special pentru toți cei dragi care intră în bucătărie. 
  • tablourile – clasicele imagini care împodobesc pereții sunt potrivite și pentru bucătărie. Secretul constă în alegerea imaginilor potrivite. Poate cel mai potrivit tablou pentru a recrea măcar un strop din atmosfera copilăriei la bunici este unul „furat” chiar din casa lor și recondiționat pentru a rezista în spațiile moderne. 
  • posterele – dacă nu poți utiliza un tapet autoadeziv în bucătăria din locuința ta, un poster este artificiul perfect pentru a crea o atmosferă de poveste fără mare efort. Acestea oferă o paletă la fel de largă de teme și motive pentru ca tu să găsești imaginea perfectă pentru bucătăria din casa ta. 

Veselă și tacâmuri cu motive reinterpretate

Motivele tradiționale și vesela de lut a bunicilor se regăsesc în compozițiile artistice moderne sub o formă reinterpretată. Cei mai norocoși încă au oalele și farfuriile bunicilor în starea lor originală. 

Pentru ceilalți, însă, există variantele moderne de vase cu motive tradiționale regândite în așa fel încât să inspire un vibe melancolic chiar dacă sunt decorate într-un stil contemporan. Fii atentă la detalii atunci când alegi setul pentru bucătăria ta și fiecare zi se poate transforma într-un portal către cele mai frumoase amintiri. 

Recreează miresmele din bucătăria bunicii 

Simțul olfactiv fixează cele mai puternice ancore care ne duc cu gândul spre amintirile dragi din trecut. Poți recrea aromele copilăriei utilizând mirodenii parfumate pe care să le depozitezi la îndemână, poate chiar pe blatul de lucru din bucătărie. Alege arome puternice precum chimenul, scorțișoara, menta sau cimbrul, condimente nelipsite din bucătăria bunicilor de pretutindeni. 

De multe ori, cele mai subtile detalii reușesc să trezească în noi amintiri de mult uitate, pe care ne-am dori să le putem retrăi în fiecare zi. O farfurie cu motive asemănătoare ștergarului bunicii, o ceașcă inspirată din cănile de lut în care beam laptele de seară lângă sobă sau pur și simplu o imagine care ne duce cu gândul la curtea în care am copilărit pot trezi în oricine aceste sentimente plăcute încă de la primele ore ale dimineții. 

Mai mult, aceste obiecte pot sparge sterilitatea bucătăriilor moderne pentru a crea o atmosferă informală, în care familia se poate strânge pentru masa de seară sau o gustare peste zi.