Cum poți dezvolta creativitatea copilului tău?
A fi creativ presupune să ai o nouă perspectivă asupra lucrurilor și de a învăța să vezi viața și oamenii din diverse unghiuri. În cazul copiilor, creativitatea este un instrument foarte util care-i ajută să-și dezvolte capacitatea de comunicare și să-și schimbe modul în care văd lucrurile. Creativitatea este o calitate cu care te naști, însă, fără încurajare și stimulare constantă, ea va dispărea o dată cu trecerea timpului. Toți copiii sunt creativi, unii mai mult, alții mai puțin, însă pot fi ajutați să-și dezvolte această abilitate, prin intermediul unor jocuri și activități, precum jucariile de sortare, jocurile de colorat sau activitățile precum muzica, dansul sau teatrul.
Descoperă din articolul de azi care sunt beneficiile creativității și cum o poți dezvolta la copilul tău.
Beneficiile creativității
Creativitatea este o abilitate care promovează dezvoltarea copiilor pe mai multe planuri. Printre cele mai importante beneficii este acela că cei mici îți consolidează identitatea atunci când aduc o perspectivă nouă asupra jocurilor sau în diverse acțiuni cotidiene. Creativitatea ajută și la creșterea și îmbunătățirea stimei de sine, precum și la exprimarea emoțiilor și ideilor, un lucru foarte util mai ales pentru copiii care au o fire introvertită. Creativitatea stimulează capacitatea de adaptare la diverse situații și căutarea de soluții, atunci când apar diferite obstacole. Iar nu în ultimul rand, creativitatea contribuie la dezvoltarea capacității de concentrare și a gândirii critice.
Cum stimulezi creativitatea copilului tău?
Copilul învață și își dezvolte abilitățile și creativitatea prin activități în care totul se face prin joc și distracție. De la jocuri de asamblare sau construcție, cum sunt LEGO și puzzle, la animații de personaje ori puneri în scenă, desen, muzică, dans sau gătit. Ai la dispoziție o gamă diversă de activități pentru a stimula creativitatea celui mic. Iată mai jos câteva idei ușor de pus în practică:
Desenul
Desenul a fost dintotdeauna o activitate foarte apreciată pentru dezvoltarea creativității. Pentru acest tip de activitate există două opțiuni: fie îl lași pe cel mic să deseneze liber, fie îi propui o tema. Pentru a stimula creativitatea copilului, încurajează-l sa deseneze figuri sau obiecte, folosind pete de cerneala sau de acuarela, realizate cu ajutorul diferitelor obiecte. Dacă cel mic își amintește ce a visat, încurajează-l sa deseneze. De asemenea, îi poți propune să picteze în timp ce asculta muzică și se inspiră din ea.
Lectura
Încă de la vârste fragede, de 2-3 ani, copilul este capabil să-și imagineze tot felul de lucruri. El înțelege ce fac adulții și este capabil să imite și să modifice elemente pentru a contura personaje, situații sau locuri. Poveștile citite și spuse sunt oportunități de a dezvolta creativitatea unui copil, fiind o modalitate de a evada din cotidian, într-un loc unde nu exista constrângeri. Pe EvaWoodToys.ro găsești și o mulțime de jocuri și jucării care dezvoltă creativitatea micuțului tău. Petreceți timp împreună și imaginați-vă cele mai frumoase locuri.