Acest lucru este înțeles și de 92% dintre antreprenorii care au participat la un studiu realizat de Deloitte: în timp ce 50% dintre aceștia investesc deja în sustenabilitate, 42% plănuiesc să facă asta în următorii doi ani. Descoperă în continuare ce poți face și tu pentru a-ți transforma businessul într-unul sustenabil.

1. Integrează sustenabilitatea în ADN-ul afacerii tale

Atunci când încorporezi principiile ecologice în baza afacerii tale, nu doar că aduci o contribuție semnificativă în protecția mediului, dar atragi și clienți loiali și te diferențiezi pe o piață tot mai competitivă. 

Pentru a integra sustenabilitatea în afacerea ta, poți începe cu o evaluare a impactului actual al afacerii tale asupra mediului. Analizează consumul de energie, gestionarea deșeurilor și utilizarea materialelor în producție sau livrare. 

Apoi, definește misiunea ta în jurul unor valori sustenabile precum economia circulară, reducerea deșeurilor sau sprijinirea comunităților locale. Ce mai rămâne de făcut? Ai ghicit, investițiile necesare pentru a-ți transforma practic businessul într-unul sustenabil.

Iată câteva exemple pe care să le pui în aplicare:

  • Investește în echipamente de producție eficiente energetic pentru a reduce consumul de energie.
  • Implementează un program intern de reciclare selectivă și educă și angajații în acest sens pentru a te asigura că este respectat întocmai.
  • Dacă folosești plastic în procesul de producție, înlocuiește-l cu alternative mai sustenabile cum ar fi bambusul, hârtia sau fibrele naturale din bumbac sau cânepă.

Ca să poți implementa și susține aceste soluții, ai nevoie de un partener de încredere care să te susțină financiar până observi și beneficiile financiare, cum ar fi reducerea costurilor și creșterea vânzărilor prin atragerea de noi clienți.

👉Așadar, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN) pentru a obține până la 1.000.000 RON. Dacă îți dorești până în 100.000 RON, procesul de aplicare și aprobare este 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc această valoare beneficiezi și de sprijin din partea unui consultant. Iată ce alte detalii sunt bine de știut:

  • Dobânda este variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni. 
  • Documentația necesară la aplicare este minimă. Ai nevoie doar de un extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
  • Perioada de rambursare este flexibilă. Poți alege până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. 
  • Beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura pe toată durata creditului.
  • Există posibilitatea de a amâna plata ratei. Dacă nu poți să plătești rata într-o lună, poți amâna rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

2. Alege furnizori conștienți de mediu

Și lanțul de aprovizionare are un impact major asupra sustenabilității afacerii tale. Alegând furnizori care împărtășesc valorile tale, nu doar că reduci amprenta de carbon, dar susții și alte afaceri responsabile.

Documentează-te online, participă la târguri sau evenimente locale de afaceri și începe să cauți furnizori din proximitate care să răspundă cerințelor tale. Aceștia vor reduce costurile de transport și impactul asupra mediului, prin reducerea distanțelor de livrare și a emisiilor de carbon. 

Atunci când discuți cu acești furnizori, nu-ți fie teamă să pui întrebări: asigură-te că aceștia respectă și norme etice, cum ar fi condițiile de muncă potrivite, salariile echitabile și respectarea drepturilor omului. De asemenea, furnizorii care sunt conștienți de mediu au, de obicei, certificări ecologice, cum ar fi ISO 14001 pentru managementul de mediu sau FSC pentru produse din lemn durabil. Așadar, interesează-te și asupra acestui aspect.

3. Optimizează procesele pentru a reduce amprenta de carbon

Chiar dacă atunci când colaborezi cu furnizori locali contribui indirect la reducerea amprentei de carbon prin limitarea nevoii de transport, există câteva lucruri pe care le poți face și pentru a proteja în mod direct mediul prin intermediul afacerii tale.  

Aceste acțiuni, pe lângă faptul că ajută la menținerea unui mediu mai sănătos, contribuie și la reducerea costurilor afacerii tale.  Așadar, iată ce poți face:

  • Investește în surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare. Acestea reduc dependența de un furnizor extern de energie.
  • Înlocuiește becurile tradiționale cu LED-uri eficiente energetic.
  • Mergi spre un model de afaceri mai digitalizat, reducând astfel necesitatea de a utiliza hârtie. Digitalizarea documentelor, facturării și gestionării stocurilor nu doar că reduce consumul de resurse, dar poate duce și la economii semnificative de timp și bani.
  • Investește în vehicule electrice sau hibride în cadrul afacerii tale, mai ales pentru livrările și transportul intern.

4. Investește în produse și servicii sustenabile

Așa cum tu ești orientată spre sustenabiliate, și consumatorii moderni caută soluții care să răspundă nevoilor lor fără a compromite planeta. Din acest motiv, dacă produsele sau serviciile tale sunt ecologice, vei atrage clienți loiali care sunt dispuși să plătească mai mult pentru calitate și responsabilitate. Dar cum poți să faci trecerea de la produse convenționale la unele sustenabile?

Ei bine, poți începe prin utilizarea în producție a materialelor prietenoase cu mediul. Apoi, dezvoltă în timp produse complete care sunt durabile, reutilizabile sau ușor de reciclat. Pentru a face asta, investește în cercetări de piață și tehnologii moderne care să-ți permită să identifici trendurile și să dezvolți produse care să răspundă nevoilor clienților. 

Nu uita să îmbini designul atractiv cu funcționalitatea sustenabilă. Astfel, produsele tale nu doar că vor fi ecologice, dar vor atrage și prin aspectul lor estetic, ceea ce le face mai dorite de public.

5. Comunică transparent despre angajamentul tău față de sustenabilitate

Pentru că nu este suficient să implementezi toate aceste soluții în favoarea sustenabilității, ci trebuie să le faci și cunoscute publicului, este important să și comunici transparent despre angajamentul pe care ți l-ai asumat față de sustenabilitate. 

Clienții apreciază brandurile care sunt sincere și deschise cu privire la eforturile lor ecologice. Iată cum să faci asta:

  • Publică un raport anual despre eforturile tale sustenabile.
  • Folosește rețelele sociale pentru a împărtăși, în postări și videoclipuri scurte, soluțiile sustenabile pe care le implementezi.
  • Publică periodic comunicate de presă prin care să vorbești despre inițiativele tale și succesul soluțiilor implementate.
  • Obține certificări ecologice pentru produsele tale.

În concluzie, transformarea unui business într-unul sustenabil nu este doar un act de responsabilitate față de mediu, ci și o oportunitate de a construi un brand de succes, care răspunde așteptărilor tot mai mari ale consumatorilor. Folosește-te de informațiile din acest articol și începe și tu transformarea businessului tău!

Sursă foto: Freepik