Ce simptome ai dacă ești în burnout?

Atunci când se instalează acest sindrom de burnout, senzația copleșitoare pe care o resimți este cea de oboseală continuă. Ai impresia că oricât ai dormi nu îți este suficient, începi să devii iritat și neprietenos, izolându-te de colegi. În plus, interesul față de muncă nu mai este același, iar rezultatele tale sunt mai slabe decât înainte pentru că faci greșeli destul de des.

La nivel mental, gândurile care îți trec prin minte sunt în mare parte negative și ai senzația constantă că pur și simplu nu mai poți. Parcă nu te mai recunoști, tu care predai mereu proiectele la timp, acum ești total demotivat și nu-ți mai pasă dacă ai trecut de termenul limită. Mai mult decât atât, dacă deja a trecut o perioadă bună de când te simți așa, posibil să te fi confruntat și cu unul sau mai multe atacuri de panica, care se știe ca nu sunt deloc plăcute.

Ce este de făcut?

Un remediu important este reprezentat de odihnă. Cei au ajuns în această stare și-au suprasolicitat corpul, neținând cont de necesitățile acestuia, având o mare lipsă de somn. Pentru a avea parte de odihnă optimă este alegerea unor saltele pat care asigură atât poziția corespunzătoare a corpului pe tot parcursul nopții, cât și o calitate superioară a somnului. Un alt lucru necesar este să îți setezi un program fix de somn, de minim 8 ore, care să înceapă întotdeauna în intervalul 22:00-23:00.

În paralel cu grija pentru un somn suficient trebuie să înceapă și cea pe care ți-o porți pe parcursul zilei. Acest lucru înseamnă mai multă atenție în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o consumi zilnic și la alimentele cu care alegi să te hrănești.

Dincolo de cele de mai sus, primul pas pe care trebuie să-l faci urgent dacă simți ca te confrunți cu un burnout este să apelezi la un specialist, un terapeut care să te susțină în rezolvarea acestei probleme. Schimbarea perspectivei, a modului în care te raportezi la ceea ce este în jurul tău și un aer pozitiv adus gândurilor tale dominante sunt esențiale pentru a-ți îmbunătății starea.