Cum hrănești puiul de pisică?

Puii de pisică ar trebui să stea cu mamele lor până la vârsta de cel puțin 8 săptămâni, când pot fi complet înțărcați [1]. Dar consumul de alimente solide începe mult mai devreme, în jurul vârstei de 4 săptămâni, în paralel cu laptele matern.

Pisoii pot primi la început plicuri cu hrană umedă speciale pentru juniori, sub formă de bucățele mici de carne în sos suculent sau de pate. Ulterior, de la 5 – 6 săptămâni, se descurcă bine și cu hrană uscată pentru pisici junioare, care are o granulație relativ mică și e ușor de mestecat [2]. 

Hrana pentru juniori este adecvată până la vârsta de un an, pentru cele mai multe pisici. După sterilizare, medicul veterinar îți va spune dacă e cazul să schimbi alimentația felinei tale. Unele rase de pisici, considerate de talie mare, ating maturitatea mai târziu, în jurul vârstei de 18 luni, caz în care pot fi hrănite cu rețete junior și în prima jumătate a celui de-al doilea an de viață [1].

Cum hrănești pisica adultă?

Oferta alimentară pentru pisicile cu vârsta mai mare de 1 an este foarte generoasă. Până la 7 ani, când trece în categoria matur, apoi senior, pisica poate consuma orice formulă pentru adulți. Desigur, sortimentele super premium sunt mai bune, mai sănătoase și au o rețetă mai complexă, cu ingrediente din surse de calitate superioară în comparație cu formulele obișnuite [3].

În cadrul rețetelor destinate adulților există o mulțime de variații, iar medicul veterinar care îți supraveghează pisica îți poate recomanda, la un moment dat, o dietă pentru pisici adulte sterilizate (cu un conținut redus de calorii și un surplus de aminoacizi care previn complicațiile urinare), una pentru pisici de interior (care generează un conținut relativ redus de reziduuri) respectiv pentru pisici de exterior (cu un conținut caloric mai mare, aceste pisici fiind mai active) și așa mai departe.

Cum hrănești pisica senioară?

Unele branduri de mâncare pentru pisici au o ofertă diferențiată pentru pisicile cu vârsta de 7 – 10 ani și pentru cele cu vârsta peste 10 ani. Altele consideră că pisicile mai mari de 10 ani sunt senioare, iar până la această vârstă le încadrează în categoria adultelor.

Odată ce înaintează în vârstă, pisicile devin din ce în ce mai expuse la apariția problemelor de sănătate. Nivelul lor de activitate se reduce, astfel că multe dintre ele au tendința de a se îngrășa. Mai mult, devin expuse riscului de a dezvolta boli renale, hepatice sau articulare [4]. 

O categorie aparte este reprezentată de pisicile geriatrice, cu vârsta mai mare de 15 ani. Există branduri care produc mâncare și pentru ele, atât hrană umedă cât și uscată: discutăm despre un conținut mai mic de proteine și de un surplus de vitamine, minerale și oligoelemente care să compenseze pentru abilitatea redusă de a asimila nutrienții. 

Cum hrănești pisica gestantă sau care alăptează?

Pisica gestantă are nevoie de un aport caloric net superior unei pisici adulte obișnuite. Este motivul pentru care medicul veterinar îți va recomanda să îi administrezi fie hrană specială pentru pisici însărcinate, fie hrană pentru juniori [2]. 

Există și o serie de suplimente alimentare destinate pisicilor care vor deveni mămici, mai ales pentru ultimele zile de gestație și pentru perioada alăptării.

Diete veterinare speciale

Unele pisici pot avea anumite probleme de sănătate, care vor fi ameliorate și prin intermediul alimentației, sau în cazul cărora se impune un anumit tip de dietă. În gama veterinară a unora dintre producători vei găsi mai multe sortimente de hrană pentru pisici cu anumite probleme renale, pentru pisici cu afecțiuni hepatice, pentru pisici cu un sistem digestiv sensibil sau predispuse la alergii. 

Utilizarea unui asemenea sortiment de hrană se decide împreună cu medicul veterinar, iar unele pisici trebuie să rămână pe acest tip de dietă pentru tot restul vieții lor. 

Asigurarea unei hrane adecvate face parte din dragostea pe care i-o porți pisicii tale și te poate ajuta să te bucuri de ea mult timp, așa că nu neglija acest subiect din discuțiile cu medicul veterinar! 

Bibliografie:

  1. https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/how-often-should-you-feed-your-cat#:~:text=%22From%20age%20six%20months%20to,maintain%20the%20same%20feeding%20regimen afisat la 18.03.2022
  2. https://www.hillspet.com/cat-care/nutrition-feeding/cat-food-for-every-lifestage afisat la 18.03.2022
  3. https://www.catster.com/cat-health-care/what-to-feed-your-cat afisat la 18.03.2022
  4. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-nutrition-tips afisat la 18.03.2022