Îți vom explica în continuare ce presupune mai exact drenajul limfatic, în ce condiții poate fi recomandată această procedură neinvazivă, care sunt produsele utilizate în realizarea sa și, evident, care sunt cele mai importante beneficii pentru pacient. 

Ce presupune drenajul limfatic?

Sistemul limfatic este organizat în noduli limfatici, vase limfatice, limfocite si limfa. In structura sa sunt incluse elemente esențiale pentru procesele organice vitale: splina, timusul, amigdalele. Acest sistem nu dispune de propriul proces pentru drenare, de aceea, drenajul limfatic trebuie realizat în cadrul unei proceduri asistate. 

În timpul unei astfel de sesiuni, pacientul poartă un aparat pentru drenaj limfatic ce acoperă zona picioarelor. De regulă, este compus din două atașamente (cizme), unitatea digitală de control și un furtun de legătura între cele două componente de bază. 

Această soluție tehnologică modernă permite ajustarea în timp real a setărilor, în funcție de modul în care pacientul poate percepe senzația respectivă. Parametri ale căror valori se pot modifica în timpul procedurii: nivelul de compresie, durata drenajului limfatic etc 

Aceasta procedură este neinvazivă, utilizând simpla acțiune a aerului pentru a realiza întregul proces. Cele două cizme din componența aparatului pentru drenaj dispun de o serie de compartimente, umplute cu aer în timpul procedurii. Presiunea aerului este dispersata longitudinal pe suprafața picioarelor, către abdomen, în sensul de tranzit al limfei.  

În ce condiții poate fi realizat drenajul limfatic?

Orice persoană se poate bucura de beneficiile asigurate de un aparat pentru drenaj limfatic, însă în anumite condiții, utilizarea sa devine o necesitate: în cazul unei imunități scăzute, odată cu apariția celulitei sau pentru recuperarea postchirurgicală. De asemenea, reprezintă o procedură recomandată pentru abordarea a unei serii de afecțiuni: 

  • artrita reumatoidă – acest tip de artrită se dezvoltă la nivelul articulațiilor, cauzând dureri, umflaturi și chiar rigiditate; 
  • fibromialgie –  afecțiune ce cauzează dureri musculare și articulare cronice; 
  • insuficiență venoasă cronică – dacă venele de la nivelul picioarelor nu funcționează corect, sângele va fi redirecționat din membrele inferioare înapoi spre inimă;
  • lipedem – afecțiune cauzată de acumularea depunerilor de grăsime în zona inferioară a corpului, cauzând astfel blocarea căii limfatice. 

De asemenea, drenajul limfatic poate fi recomandat și persoanelor care se confruntă cu stres sau anxietate. Realizat la niveluri de presiune reduse, acest tip de masaj poate induce o stare de bine, ideală într-un astfel de context patologic.

Ce beneficii asigură această procedură?

Beneficiile drenajului limfatic sunt deosebit de variate. Persoanele care apelează la această tehnică se bucură de o relaxare musculară benefică pentru sănătatea fizică și mentală. De asemenea, puterea de refacere a organismului se îmbunătățește semnificativ, deoarece lichidele organice vitale pot circula prin căile de tranzit deblocate într-un ritm optim. 

Persoanele care se confruntă cu senzația de picioare grele pot apela cu încredere la masajul realizat de un aparat pentru drenaj limfatic. Datorită presiunii aplicate la nivelul membrelor inferioare, semnele cauzate de o circulație deficitară a sângelui se pot ameliora. 

Drenajul limfatic poate contribui la remodelarea corporală, deoarece presiunea aplicată stimulează activitatea sistemului cardiovascular. Un sânge mult mai puternic oxigenat va determina o elasticitate mai ridicată a stratului de piele exterior. De asemenea, prin eliminarea excesului de lichide, drenajul limfatic poate contribui la reducerea inflamațiilor. 

Un aparat pentru drenajul limfatic poate oferi soluții pentru o sumă extinsă de probleme, acționând într-o manieră neinvazivă asupra corpului. Sesiunile specifice pot fi realizate la niveluri ale intensității diferite, în funcție de percepția utilizatorului față de presiunea aplicată. Un astfel de aparat se poate comanda acum și online, la un preț cât se poate de avantajos. 

REFERINTE:

“How Lymphatic Drainage Massage Works.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21768-lymphatic-drainage-massage.