Ce este cardiologia?

Cardiologia este ramura medicinei care se concentrează pe prevenția, diagnosticul și tratamentul inimii și a sistemului circulator. Afecțiunile vizate includ bolile coronariene, insuficiența cardiacă, malformațiile cardiace congenitale și bolile valvulare ale inimii.

Medicii cardiologi sunt responsabili de stabilirea stării de sănătate a persoanelor care suferă de atac de cord, inflamații ale inimii, aritmie, boala hipertensivă, stare de preinfarct, anevrism, tromboză, ateroscleroză, angină pectorală și altele.

În această specialitate medicală se utilizează pentru diagnostic diferite teste și investigații. Cele mai frecvente sunt studiul de electrofiziologie, imagistica cardiacă, electrocardiograma (EKG), ecografia cardiacă, testele de sânge și cele de stres.

În continuare îți prezentăm aspectele de care trebuie să ții cont pentru a alege un medic cardiolog bun, în care te poți încrede.

Recomandări și păreri ale altor pacienți

În primul rând, cere o recomandare de la medicul de familie. Pentru că a interacționat de-a lungul timpului cu diferiți doctori, te poate trimite la persoana potrivită. În același timp, discută și cu familia, prietenii, colegii sau cunoștințele. Află cu ce cardiologi au intrat ei în contact și cum a decurs experiența. 

Când ți-ai făcut o listă de 2-3 medici, caută informații despre ei pe internet. E foarte posibil să găsești recenzii – pozitive sau negative – care te pot ajuta să faci alegerea finală.

Comunicare

Odată ajuns la consultație, vei descoperi dacă te afli pe aceeași lungime de undă cu doctorul respectiv. Acesta ar trebui să îți ofere respect, transparență și răbdare. Un doctor bun scrie să răspundă întrebărilor pacientului într-un limbaj ușor de înțeles, oferindu-i toate detaliile de care are nevoie.

Dacă nu simți că medicul ți se potrivește sau îți recomandă o intervenție riscantă, de care nu ești convins, nu te teme să ceri și o a doua părere.

Experiență

Cu cât medicul are mai multă experiență în tratarea unei afecțiuni, cu atât cresc șansele să îți ofere un plan de tratament adecvat. Firește, asta nu înseamnă neapărat să alegi un cardiolog în vârstă. Doctorii mai tineri pot avea de asemenea suficientă experiență, mai ales dacă lucrează într-o clinică sau un spital cu volum mare de pacienți.

Empatie

Această calitate este esențială pentru toți medicii buni. Să nu uităm că rolul unui doctor este să trateze pacienții nu doar din punct de vedere fizic, ci să vindece pe cât posibil și suferința sufletească. 

Multe persoane au tendința să ignore acest aspect, căutând scuze precum „e foarte ocupat, contează să se priceapă, nu să se poarte prietenos”. Totuși, cardiologul trebuie să îți înțeleagă temerile, să facă tot posibilul să te ajute să te simți confortabil și să fie dispus să te asculte.

Dacă suferi de o afecțiune legată de inimă, e util să găsești un cardiolog la care poți merge fără griji pe termen lung. Ține cont de sugestiile de mai sus și nu te teme să schimbi doctorul dacă nu ai suficientă încredere în el.

Sursa foto: freepik.com