Pentru a putea lua o decizie informată și în acord cu nevoile tale, folosește un comparator credite ipotecare precum bankata.ro, care trece în revistă toate condițiile de creditare ale fiecărei bănci din România. Evaluează-ți opțiunile și simulează care ar fi avansul și ratele lunare pentru fiecare credit ipotecar.

Cum analizezi nevoile tale pe termen mediu și lung

Mintea noastre tinde să se concentreze mai degrabă pe problemele pe termen lung, iar pe celelalte să credem că se vor rezolva de la sine. Este greu să ne proiectăm, de exemplu, la 60 de ani, dacă în prezent avem 30, deoarece presupune dublul anilor trăiți până acum (din care am fost adulți doar vreo zece ani, de fapt).

De aceea, atunci când planifici să cumperi o locuință, poți fi tentat să crezi că:

  • Lucrurile vor fi din ce în ce mai bune pe viitor
  • Vei avea mai mulți bani în următorii ani și va fi mai ușor să plătești creditul
  • Dobânzile vor evolua în favoarea consumatorilor, căci din ce în ce mai mulți vor avea credite
  • Vei moșteni sau economi o sumă mare de bani și vei plăti creditul anticipat.

Toate acestea fac parte din tendința noastră de a fi pesimiști în ceea ce privește viitorul apropiat, dar optimiști în ceea ce privește viitorul pe care încă nu-l putem contura sau întrezări. Conceperea unui plan financiar coroborat cu celelalte lucruri din viața ta nu este un lucru ușor sau neapărat comun, însă devine necesar atunci când intenționezi să primești o refinanțare.

Cum alegi finanțarea potrivită veniturilor tale

Avansul: aceasta va fi o sumă mai mare sau mai mică, în funcție de specificitățile creditului, sau de cât preferi să plătești din economiile tale, pentru a avea un principal mai mic de rambursat ulterior. De exemplu, multe bănci cer un avans de 15% în cadrul unui credit ipotecar, dar avansul poate începe de la 5% doar atunci când creditul este de tip Prima Casă.

Rata este în general compusă din dobândă, alături de principalul de rambursat, iar dobânda variază în funcție de suma creditului, asigurarea imobilului sau asigurarea de viață, iar alteori contribuie și istoricul în relație cu banca respectivă.

Condițiile de creditare țin cont de vârsta persoanei creditate, venitul acesteia, vechimea în muncă, antecedentele de creditare. Majoritatea băncilor vor adăuga o asigurare de viață, costuri de evaluare al dosarului și un evaluator al imobilului.

Pentru a înțelege cum s-ar comporta fiecare tip de credit ipotecar, folosește comparatorul de produse bancare și vezi care variantă ți se potrivește cel mai mult.

Cum iei în calcul nevoile unității tale familiale

Fie că este vorba de o familie numeroasă, de un cuplu, de copii sau de o persoană singură care dorește să își asume această financiară, este important ca următoarele lucruri să fie luate în calcul:

  • Este această casă potrivită pentru ambii parteneri ai unui cuplu?
  • Bifează casa nevoile de securitate și spațiu dacă vei avea copii?
  • Poți avea animale de companie în spațiul respectiv?
  • Poți avea oaspeți sau vizitatori într-un mod eficient în acest loc?

Nu te gândi doar la numărul de camere, ci și la suprafața utilă. Odată cu numărul membrilor, crește și nevoia spațiului de depozitare. Imaginează-ți posibilitățile de dulapuri, dressing-uri, mobilă cu spații destinate și opțiuni de a compartimenta cât mai bine toate obiectele personale din casă.

Nu uita: verifică ce tip de credit ipotecar se potrivește nevoilor și veniturilor tale, din 29 de oferte ale băncilor care activează în România.