Îngrijirea unui animal de companie este o responsabilitate extrem de mare, așa că este important să găsești o clinică veterinară de încredere, la care să poți apela oricând. Pe lângă serviciile oferite de clinică, nu uita cât de importantă este și comunicarea pe care o ai cu medicul veterinar. Așa că iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să faci o alegere corectă!

FOTO: https://unsplash.com/photos/nWKMtmbpxQs

Când ar trebui să cauți un medic veterinar?

Dacă vrei să adopți un animal de companie, asigură-te că ai ales deja un medic  veterinar pentru acesta. Acum există o mulțime de clinici veterinare, unde poți merge pentru a discuta cu specialiștii, astfel încât să te asiguri că îi vei oferi animalului tău de companie cea mai bună îngrijire medicală. 

Iar dacă ai deja un animal de companie și urmează să vă mutați împreună într-un alt oraș, atunci ar trebui să te interesezi din timp în privința clinicilor veterinare. Este mai bine să fii precaut și să ai deja în agenda personală contactul unui medic veterinar, în cazul în care animalul tău de companie va avea nevoie de un consult.

Cum găsești o clinică veterinară de încredere?

Cea mai simplă cale de a găsi o clinică veterinară de încredere este pe baza recomandărilor. Întreabă-i pe prietenii tăi dacă știu un medic veterinar bun, sau dacă au auzit recomandări despre anumite clinici. De asemenea, poți căuta pe internet anumite recenzii ale clienților, sau forumuri, unde poți citi diferite păreri.

Fiecare animal de companie are propriile sale nevoi, așa că ar fi ideal să discuți cu mai mulți medici veterinari, înainte de a lua o decizie.

Totodată, poți discuta și cu anumiți crescători sau cu membrii anumitor asociații de protecție a animalelor, care îți pot recomanda, cu siguranță, o clinică veterinară de încredere.

Cum știi că ai ales cel mai bun medic veterinar?

Dacă vrei să faci o alegere corectă, poți vizita mai multe clinici veterinare pentru a vedea cum este amenajat spațiul, cât de bine organizat este cabinetul, care sunt serviciile oferite și cât de amabili sunt angajații.

Este important să știi ce servicii medicale sunt disponibile în fiecare clinică, astfel încât să știi unde să mergi cu animalul tău de companie, în cazul în care acesta va avea nevoie de o radiografie, de o transfuzie de sânge sau de un simplu vaccin.

Totodată, trebuie să te interesezi și care este programul clinicii, care este volumul urgențelor și ce capacitate are clinica pentru internări. De asemenea, poți întreba mai multe clinici despre serviciile de ambulanță veterinară. Spre exemplu, clinicile The Vets oferă un astfel de serviciu, extrem de folositor în cazul urgențelor grave.

De asemenea, o simplă discuție cu medicul veterinar te poate ajuta să înțelegi mai bine modul în care acesta lucrează, dar și personalitatea acestuia. S-ar putea ca animalul tău de companie să se simtă mult mai liniștit în prezența unui medic veterinar care are o atitudine prietenoasă.

Ce întrebări ar trebui să îi pui medicului veterinar?

Dacă vrei să afli mai multe despre experiența medicului veterinar și despre serviciile oferite de clinică, poți pregăti o listă cu câteva întrebări. În primul rând, te poți interesa câți medici veterinari lucrează în acea clinică, ce fel de urgențe primesc, în ce interval orar lucrează și ce fel de asigurări acceptă. De asemenea, te poți interesa dacă în acea clinică sunt oferite și tratamente dentare, servicii de microcipare sau sterilizare. 

Un alt aspect important este efectuarea analizelor. Întreabă medicul dacă există posibilitatea ca anumite teste să fie realizate și la domiciliu, sau doar în clinică, și care este tariful acestora.

Ce poți face dacă nu ești mulțumit de serviciile clinicii veterinare?

Dacă nu ești mulțumit de serviciile oferite de o anumită clinică veterinară, încearcă să discuți cu medicii de acolo. Chiar dacă sunt anumite probleme, printr-o comunicare deschisă poți rezolva orice situație. Încearcă să îi explici veterinarului nemulțumirile pe care le ai și întreabă-l mai multe detalii despre procedurile sau tratamentele de care are nevoie animalul tău de companie. 

Iar dacă vrei să schimbi medicul veterinar, poți oricând să ceri clinicii dosarul cu toate vaccinurile și tratamentele pe care le-a făcut animalul tău de companie, pentru a-l putea transfera la o altă clinică.

Așadar, găsirea unei clinici veterinare de încredere poate să dureze câteva zile sau câteva luni, în funcție de timpul de care dispui și de resursele de care beneficiezi. Dacă ai prieteni cu animale de companie, aceștia te vor ajuta să găsești mult mai ușor o clinică potrivită.