Astfel, ne aliniem preocupărilor și tendințelor europene, unde o campanie similară derulată de A.I.S.E. – Asociația Internațională a Săpunurilor, Detergenților și Produselor de întreținere în mai multe țări europene, a înregistrat rezultate semnificative, precum 115.000 de tone de ingrediente mai puține, peste 8.000 de tone de ambalaje mai puține și cu aproximativ 6.000 de transporturi cu camionul mai puține.

Cele 4 beneficii pe care ni le oferă detergenții de rufe pudră concentrați:

  • folosim o cantitate mai mică de produs pentru a spăla aceeași cantitate de rufe, cu aceeași calitate a rezultatelor finale;
  • putem reduce cheltuielile, utilizând cea mai scăzută temperatură recomandată, ceea ce înseamnă un consum redus de energie;
  • avem ocazia să ne reamintim de obiceiuri economice, prietenoase cu mediul: prin evitarea umplerii insuficiente a mașinii de spălat rufe și prin dozarea corectă în funcție de gradul de murdărire a articolelor de îmbrăcăminte și de nivelurile de duritate a apei;
  • contribuim la o îmbunătățire continuă a durabilității, alegând acești detergenți, al căror consum duce și la reducerea materialelor de ambalare, deci mai puține deșeuri menajere.

În plus, cărăm o cantitate mai mică de detergent de rufe pudră pentru a spăla aceeași cantitate de rufe.

Metoda de a beneficia de toate acestea necesită respectarea a doar trei pași simpli:

1. Observarea numărului de spălari care poate fi realizat cu cantitatea de produs conținută de ambalajul respectiv, și care este marcat pe ambalaj.

2. Urmărirea indicațiilor de dozare cu măsurarea cantității de detergent pentru o spălare, în funcție de nivelul de murdărie și de duritate a apei.

2. Utilizarea celei mai scăzute temperaturi de spălare recomandate.

Vei putea recunoaște cu ușurință detergenții de rufe pudră concentrați în rafturile magazinelor, unde sunt semnalizați cu ajutorul unor pictograme unice și distinctive, plasate pe partea frontală a fiecărui ambalaj. Acestea vor oferi, într-un mod ușor de înțeles, informații cheie despre nivelul de concentrare și despre faptul că trebuie urmată o nouă dozare.

Proiecte similare cu inițiativa RUCODEM, desfășurate în Europa în anii anteriori, s-au dovedit a fi benefice atât pentru mediu, cât și pentru consumatori. Au fost folosite mai puține ingrediente, mai puține materiale de ambalare și consumatorii au devenit mai implicați în a contribui la o îmbunătățire continuă a durabilității.


RUCODEM este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în iunie 1997. Misiunea sa este de a contribui la susținerea unui mediu de afaceri conform pentru membrii săi, în scopul de a permite industriei să crească și să se dezvolte în mod sustenabil, să genereze un impact pozitiv în societate și să contribuie la îmbunătățirea standardelor de viață ale românilor.