Anotimpurile își pun amprenta nu numai asupra dispoziției noastre, dar și asupra activității cerebrale. Creierul și memoria funcționează diferit în sezonul cald, față de cel rece. Un studiu deosebit de interesant, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Liege, arată că trecerea de la un sezon la altul determină schimbări subtile, dar cu efecte nebănuite, asupra creierului uman.

Toamna și iarna te concentrezi mai mult pe viața interioară și amintiri

Schimbările de dispoziție de la un anotimp la altul sunt evidente pentru oricine. În zilele mohorâte de toamnă ești mai gânditoare, poate chiar melancolică și tristă. Iarna, când zilele sunt înnegurate, te simți adesea lipsită de chef, în schimb, cerul senin de primăvară te binedispune și devii mai activă.

Pornind de la binecunoscutele schimbări de dispoziție legate de anotimpuri, cercetătorii belgieni au încercat să descopere cauza lor și remedii pentru bolile moderne precum depresia sau afecțiunile legate de metabolism.

”Se știe deja că dispoziția și imunitatea se schimbă odată cu anotimpurile și avem indicii că anumite zone ale creierului sunt influențate în funcție de sezonul cald sau rece”, a declarat dr. Gilles Vandewalle, neuropsihiatru în cadrul Universității din Liege.

În cadrul studiului, a fost măsurată activitatea creierului la 28 de voluntari adulți timp de un an de zile. Voluntarii au participat la mai multe ședințe în cele patru anotimpuri și au rezolvat diverse exerciții care necesitau concentrare și atenție sporită, dar și activarea memoriei.

Creierul și memoria, activate toamna

Rezultatele testului au fost destul de surprinzătoare. Performanța voluntarilor a variat de la un sezon la altul. Astfel, în timpul verii, creierul s-a concentrat mai mult asupra problemelor de atenție, în schimb, iarna activitatea pe acest sector a fost mai puțin intensă. Toamna a fost activată zona memoriei și a logicii, în timp ce primăvara, memoria a fost mai puțin folosită.

În concluzie, creierul funcționează mai bine pe atenție în sezonul cald, în schimb activează memoria și logica și ne ajută să reținem mai bine tot felul de informații în cursul lunilor mai reci de toamnă. Iarna, capacitatea de concentrare și deducție este mai scăzută.

”O activitate mai scăzută în timpul iernii, înseamnă că vom depune un efort mult mai mare pentru a realiza aceleași sarcini pe care vara le rezolvăm mai ușor, și folosim mai multe resurse pentru a ajunge la aceleași performanțe”, a subliniat Vandewalle.