• Poate susține un dinte care are o obturație mare atunci când nu mai rămâne suficientă structură naturală a dintelui
  • Se realizează o lucrare protetică din mai multe coroane (punte dentara) pentru a înlocui dinții lipsă
  • Pentru a proteja un dinte slab, care este foarte aproape de procesul de fracturare
  • Pentru a restaura un dinte deja fracturat, dar căruia i-a fost înlocuită rădăcina
  • Când se optează pentru a înlocui un dinte cu rotat/cu o anatomie anormală sau care are o culoare nepotrivită și problema nu a putut fi remediată în timpul procesului de albire
  • Pentru a acoperi un implant dentar.

Din ce material se poate confecționa coroana dentară și care sunt tipurile de coroane existente pe piață?

Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale. Pot fi utilizate coroane din compozit, metalo-ceramică, integral ceramice sau din zirconiu. Pentru a decide ce tip de material să utilizați pentru lucrarea dumneavoastră protetică, împreună cu medicul stomatolog veți lua în considerare mai mulți factori, cum ar fi:

  • locația și funcția dintelui
  • poziția țesutului gingival
  • dinții care se văd când zâmbiți
  • culoarea sau nuanța dinților din jur.

Coroane dentare din compozit

Toate coroanele dentare din compozit sunt denumite coroane din „rășină compozită”, deoarece sunt realizate din material compozit de rășină, care este o combinație de materiale de tip plastic, ce se potrivesc cu culoarea dinților naturali.

Coroanele din compozit sunt folosite în primul rând ca măsură temporară, protejând dintele sau obturația până la confecționarea coroanei permanente. Pacienții pot găsi această opțiune mai accesibilă din punct de vedere financiar chiar și pe termen lung, dar ele sunt mai puțin estetice decât cele din ceramică sau zirconiu și se pot deteriora mai repede, compozitul fiind un material mai puțin durabil.

Coroane dentare din metalo-ceramică

Unii pacienți sunt foarte încântați de inovațiile în stomatologie, în timp ce alții preferă clasicele tratamente neschimbate, care includ coroanele dentare metalo-ceramice. Aceste coroane dentare au câștigat de multă vreme popularitate datorită prețului lor accesibil și a durabilității ridicate. În ciuda acestor avantaje, ele au și propriile lor dezavantaje care sunt un obstacol în obținerea unui zâmbet perfect.

O coroană metalo-ceramică are două straturi: primul din metal, care acționează ca un cadru (un capac care se pune pe dinte), al doilea din ceramică, aplicat peste metal și este responsabil de estetică.

Din ce metal sunt făcute coroanele metal-ceramice? 

Acum puteți găsi mai multe tipuri de metal din care sunt fabricate coroanele:

Nichel. Este un material flexibil, care este confortabil de utilizat, dar poate provoca o reacție alergică unor pacienți;

Crom-cobalt. Cea mai bună opțiune atât pentru biocompatibilitate, cât și pentru preț. Nu provoacă alergii și previne cariile dentare;

Titan. Material hipoalergenic dar mai scump, este folosit mai rar.

Aur. Coroanele de aur sunt acum realizate doar la comandă, din cauza costului ridicat al metalului, dar sunt cea mai bună soluție, deoarece sunt cele mai biocompatibile cu corpul uman.

În stomatologia modernă, pentru producția de coroane metal-ceramice, cel mai des este folosit un aliaj de crom-cobalt, care se distinge printr-un preț relativ accesibil și o funcționalitate destul de bună.

De ce dinții din metalo-ceramică nu sunt cea mai bună opțiune? Coroanele metalice au un volum destul de mare, deoarece trebuie să existe mai multe straturi de ceramică pentru a acoperi metalul complet. Grosimea coroanei poate ajunge și la 1,5-2 mm.

În plus, coroanele metalo-ceramice au un alt dezavantaj semnificativ și anume apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingiei atunci când aceasta începe să se subțieze. Și în timp, baza metalică poate fi complet expusă, iar atunci va fi deja necesar să se efectueze lucrări estetice privind extinderea gingiilor, iar aceasta implică deja o cheltuială destul de mare.

Coroane dentare integral ceramice (ceramică presată)

Despre coroanele dentare din porțelan sau ceramică dentară putem spune că sunt varianta premium de înveliș dentar, care nu au doar o estetică desăvârșită, dar și o rezistență foarte bună în timp. Coroana dentară ceramică imită la perfecție dintele natural și poate asigura aceeași funcționalitate, fiind realizată dintr-un material inovator care a ajutat mult în evoluția tratamentelor stomatologice.

Proprietățile acestuia sunt extrem de valoroase și sunt apreciate prin faptul că au: o rezistență mecanică foarte bună la masticație sau fracturare, o durabilitate coloristică excelentă, biocompatibilitate cu țesuturile moi deoarece nu provoacă reacții alergice și transluciditate excelentă care conferă naturalețe dinților.

Coroane dentare din zirconiu

Un alt material premium care a revoluționat estetica dentară este zirconiul. Oxidul de zirconiu este cel mai rezistent material biocompatibil 100% cu corpul uman. Deși zirconiul este un material care este mai greu accesibil din punct de vedere financiar, el vine la pachet multe avantaje care îi justifică prețul ridicat. Printre avantajele lui putem enumera:

 Estetica desăvârșită. Spre deosebire de coroanele metalo-ceramice sau compozit, gingia nu se colorează și își păstrează aspectul natural și sănătos.

Acestea sunt o opțiune ideală pentru faptul că pot copia perfect un dinte natural și astfel atunci când aveți de înlocuit doar unul sau câțiva dinți, veți avea parte de o armonie desăvârșită între coroana dentară din zirconiu și dinții naturali.

 Durabilitate în timp. Dacă dumneavoastră ca pacient respectați o igienă riguroasă, folosiți dușul bucal și onorați vizitele la cabinet, aceste coroane pot avea o durată lungă de viață. Coroanele din oxid de zirconiu sunt frezate de tehnologia CAD-CAM, iar design-ul coroanei si estetica sunt controlate din programe digitale specializate cu ajutorul tehnicianului dentar, de aceea putem spune că reprezintă o variantă foarte aproape de perfecțiune și astfel se pot controla cele mai mici detalii.

 Izolant termic. Oxidul de zirconiu, fiind un material termoizolant, este foarte rezistent la senzațiile de rece sau cald, astfel că variațiile temperaturii lichidelor sau alimentelor din cavitatea bucală nu se transmit pulpei dentare atunci când le consumăm.

 Este ușor, dar cu o rezistență mecanică ridicată. Comparativ cu coroanele care au și metal în compoziție, este mult mai ușor și bine tolerat de cavitatea bucală. Totodată calitatea procesului de execuție face coroanele din zirconiu o variantă perfectă în ceea ce privește adaptarea cervicală (la nivelul gingiei), într-un timp mai redus față de varianta coroanelor din metalo-ceramică.

Sursa imagine inainte si dupa coroana dentara: https://www.dental-med.ro/coroana-dentara-proteza-dentara/

Care este procesul de inserare a coroanei dentare?

Această etapă necesită de obicei câteva vizite la medicul stomatolog. Pot fi doar două vizite sau mai multe, în funcție de complexitatea tratamentului dentar și nevoile pacientului. La prima vizită va avea loc examinarea cavității bucale, se vor face radiografii cu scopul de a oferi medicului detalii utile legate de sănătatea dinților, asupra cărora va interveni. Bineînțeles, această verificare va avea loc asupra structurii totale a dintelui (rădăcină, os și gingie).

Tot în această vizită, medicul vă va informa dacă este necesar să se facă tratamente suplimentare pentru a restabili integritatea bonturilor și a reduce la minim riscul de infecție sau alte probleme.

În următoarea etapă se va efectua șlefuirea propriu-zisă a dinților (transformarea lor în bonturi) care va fi făcută în funcție de tipul de coroană ales. După care medicul va lua amprenta celor două arcade, urmând a fi trimisă laboratorului de tehnică dentară care se va ocupa mai departe de viitoarele coroane dentare.

Când acestea sunt gata ele vor fi inserate peste bonturi, iar medicul va observa dacă sunt necesare mici ajustări sau nu, iar în funcție și de materialul din care sunt confecționate, se va stabili când va avea loc cimentarea acestora.

Cum se îngrijesc corect coroanele dentare?

Dacă sunteți nevoiți să optați pentru un tratament cu coroane dentare, trebuie să aflați că acestea nu trebuie să reprezinte o situație de stres pentru dumneavoastră.

Igiena orală trebuie să rămână în continuare normală, riguroasă, cu un periaj de cel puțin două ori pe zi și folosirea produselor suplimentare de igienă precum: dușul bucal, apă de gură, ață dentară sau periuță interdentară. Este important de știut că e esențială înlăturarea resturilor alimentare din zonele greu accesibile pentru a evita apariția afecțiunilor dentare.

Vizita periodică la medicul stomatolog trebuie să rămână în continuare o necesitate, pentru efectuarea procedurilor profesionale de igienizare care nu pot fi făcute acasă.

Ca și în cazul dinților naturali, pacienții cu coroane dentare necesită igienizare profesională care include periaj profesional, detartraj și airflow. Prin respectarea acestor obiceiuri veți ajuta la prelungirea duratei de viață atât a dinților naturali, cât și a coronițelor dentare.