Cum se dezvoltă imaginația la copiii mici

Până în jurul vârstei de 6 ani, copiii au o imaginație deosebit de activă. Pe măsură ce descoperă lucruri noi și nu au răspunsuri pentru toate întrebările, imaginația lor se ocupă de completarea golurilor de informație. Imaginația se dezvoltă în etape, care sunt direct legate de evoluția generală a creierului. Între un an şi un an și jumătate, copiii ajung să înțeleagă treptat concepte privind spațiul și timpul care nu sunt neapărat legate direct de activitățile lor. Apoi se dezvoltă memoria, iar copilul începe să-și construiască imagini mintal. În jurul vârstei de 3 ani, acesta începe să-și dezvolte lumea imaginară: inventează povești și personaje care îi permit să retrăiască și să asimileze experiențe. Totodată, aceste imagini mintale îi vor permite și să-și gestioneze mai bine emoții precum frica, tristețea sau chiar anumite frustrări. Imaginația îi va permite, de asemenea, să zboare spre orizonturi minunate, departe de realitate. În cele din urmă, în jurul vârstei de 6-7 ani, celebrul prag al rațiunii, odată cu începerea cursurilor școlare, copilul va începe treptat să părăsească imaginarul omniprezent, iar imaginația sa va intra într-o etapă latentă, care ulterior se va manifesta mai mult sau mai puțin. Primii ani de viață sunt, deci, foarte importanți în dezvoltarea și stimularea creativității copilului.

Cum îl ajuți să-și exprime creativitatea

Ideea nu este să îl transformi într-un nou Mozart sau Einstein. Fiecare copil are abilități unice, indiferent dacă le va dezvolta sau nu, iar suprasolicitarea nu este metoda potrivită pentru a-l ajuta în acest sens, dimpotrivă. Pe de altă parte, anumite jucarii pentru copii, jocuri și activități, precum și discuțiile cu tine și cu cei din jur îl vor ajuta să evolueze. 

Lasă-l să se plictisească

Plictiseala duce la creativitate, pentru că cel mic are nevoie să se ocupe de ceva în momentele de singurătate. Dacă nu are pauze, el nu poate să se relaxeze și să construiască povești. Aceasta este, de asemenea, o modalitate bună pentru el – și pentru tine – de a-și descoperi pasiunile și gusturile. 

Spune-i povești

Ficțiunea îl ajută să își dezvolte imaginația. El se transformă, pe rând, în cavaler, maimuță, doctor ori prințesă. Poveștile sunt, de asemenea, o modalitate de a aborda anumite subiecte cu el. Pune-i întrebări despre poveștile citite ca să vezi ce a înțeles, ce a reținut și creează alte povești împreună cu el. 

Oferă-i jocuri de construcție

Pentru a-și dezvolta abilitățile și creativitatea, jocul este esențial. Jocurile de construcție îl ajută la dezvoltarea abilităților motorii și la asimilarea noțiunilor spațiale, precum și la înțelegerea formelor geometrice. De asemenea, îl pot ajuta să își dezvolte răbdarea și capacitatea de concentrare. 

Limitează ecranele

Dacă își petrece viața uitându-se la televizor sau jucând jocuri video, este puțin probabil ca celui mic să i se dezvolte capacitatea de a crea. Chiar dacă nu trebuie să fie eliminate complet, pentru că îl pot ajuta, este important să ții copilul, în special dacă este de vârstă mică, departe de ecrane cât mai mult posibil. În schimb, încurajează-l să facă diverse activități, precum sporturi sau jocuri în aer liber cu prietenii ori activități creative, cum ar fi desenul. Un film la cinema sau o vizită la un muzeu pot completa aceste activități. 

Ai grijă să doarmă suficient

În timp ce doarme, creierul se odihnește și se reface, iar lucrurile nou învățate sunt ancorate acolo. Acesta este motivul pentru care este esențial ca cel mic să aibă un somn de calitate. Respectă ora de culcare, liniștește-l dacă are probleme cu somnul, citește-i o poveste. 

Lasă-ți copilul să se joace liber, nu-i impune reguli. Uneori trebuie să fii atentă, pentru a te asigura că nu se întâmplă accidente. Însă încurajează-ți copilul în ceea ce creează și lasă-l să învețe, să experimenteze. 

Sursa foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Doraly