Palatul Potala se află în Lhasa, în regiunea autonomă Tibet, construit la o înălțime de 117 metri pe munte. De o frumusețe austeră și rară, palatul în două culori rămâne un mare mister pentru turiști și credincioși.

Este unul dintre cele mai frumoase palate din lume, dar foarte greu accesibil, nu doar din cauza zonei și a restricțiilor, ci și din cauza altitudinii. Turiștii sunt obligați să se acomodeze câteva zile cu aerul rarefiat, deoarece nu au voie să viziteze palatul purtând tuburi de oxigen de teama incendiilor. Iată și alte curiozități despre cel mai puțin cunoscut palat din lume.

Inițial, a fost cadou de nuntă

La o dimensiune mult mai redusă, palatul a fost construit inițial în anul 673 drept cadou de nuntă de către regele Songtsan Gampo pentru mireasa sa. Din păcate, construcția originală a fost distrusă în secolul al IX-lea și a fost reconstruit de către Dalai Lama.

Reședința a 10 Dalai Lama, șeful spiritual al budismului tibetan

În decurs de 317 ani, palatul Potala a găzduit 10 Dalai Lama. Mulți dintre ei au contribuit la consolidarea și extinderea palatului. În anul 1642, după ce al cincilea Dalai Lama a terminat construcția palatului alb, a mutat aici întreaga cancelarie, iar de atunci construcția găzduiește cabinetele guvernului și birourile înalților funcționari.

De ce sunt două palate colorate diferit

Palatul alb a fost construit primul și găzduiește guvernul și birourilor funcționarilor și călugărilor din suita Dalai Lama.

Palatul roșu, construit ulterior, a fost folosit drept casă de meditație și de rugăciune, precum și spațiu de studiu pentru călugării înzestrați care urcau scara ierarhică.

Palatul Potala, loc de veci pentru mumiile a 8 Dalai Lama

Cavourile sfinte, în care sunt depuse cele opt mumii, se numesc stupa și sunt impresionante prin bogăția materialelor cu care au fost decorate. Ele sunt complet îmbrăcate în aur, bogat ornamentate și bătute cu pietre prețioase.

Stupa celui de al V-lea Dalai Lama, lux extrem

Locul de veci în care se află mumia celui de al V-lea Dalai Lama este cel mai luxos. Stupa acestuia este îmbrăcată cu 3.721 kg de aur și conține peste 18.000 de pietre prețioase, perle, corali, agate și bucăți prețioase de flori de mină.

Zidurile se vopsesc cu… lapte

În mod surprinzător, există o tradiție care se respectă an de an conform căreia zidurile acestui palat atipic se vopsesc cu lapte. Nu este lapte simplu, însă. Este un amestec de lapte cu miere, zahăr, suc de lămâie și ierburi aromatice. Cu un secol în urmă, călugării aveau nevoie de peste o lună pentru a zugrăvi toate zidurile cu amestecul dulce din lapte. Acum, datorită voluntarilor, întregul proces ține aproape 10 zile.

Grosimea zidurilor este impresionantă

La bază, zidurile palatului au cinci metri grosime. Pe măsură ce cresc în înălțime devin mai subțiri, astfel că cele mai subțiri dintre ele, în palatul roșu, au un metru grosime.

Vezi şi Palatul Versailles – curiozități și lucruri uimitoare despre acest simbol al Franței