Avem 10 degete și niciunul nu seamănă perfect cu celălalt. Fiecare deget are rolul lui și are anumite abilități, unele dintre ele de-a dreptul misterioase. Iată câteva curiozități despre degete care te vor amuza, dar din care vei învăța mai multe despre tine.

Degetele, cele mai sensibile membre

Fără să ne dăm seama și fără să analizăm prea mult rolul lor, degetele sunt cele mai sensibile membre, având milioane de terminații nervoase care ne transmit aproape tot ce avem nevoie să știm despre mediul înconjurător. Alături de ochi și urechi, degetele și simțul tactil fac parte din arsenalul nostru de supraviețuire.

Curiozități despre degete: de ce avem amprente?

Amprentele sunt unice, nu există două seturi de amprente la fel în lume. Spre deosebire de multe alte riduri, linii sau puncte care se formează cu timpul pe suprafața pielii, amprentele se formează odată cu degetele, când suntem încă în burtica mamei.

Nu se știe prea bine nici acum de ce avem amprente, dar se pare că ele au rolul de a stimula simțul tactil și ne ajută să percepem mult mai fin anumite vibrații pe suprafața obiectelor.

Legătura dintre degetul arătător și inelar

Cercetătorii britanici au descoperit că cele două degete se dezvoltă diferit în funcție de concentrația de hormoni din timpul sarcinii. Un nivel mai mare de testosteron face ca degetul inelar să fie mai lung decât arătătorul, iar acest hormon ajută la dezvoltarea zonelor din creier asociate cu logica și matematica.

Pe de altă parte, un nivel ridicat de estrogen în sarcină determină lungimea mai mare a arătătorului și totodată ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare.

Un test la care au participat 75 de copii demonstrează că elevii cu un inelar mai lung decât arătătorul erau mai buni la matematică, în timp ce elevii al căror deget arătător era mai lung decât inelarul aveau rezultate mult mai bune la științele umaniste.

Degetele și viața sexuală

Una dintre cele mai mari curiozități despre degete este legată de lungimea inelarului. Bărbații care au degetul inelar mai lung decât arătătorul au mai multe șanse să fie mai atrăgători și mai virili, să fie atrași de sport și să aibă mai multe partenere.

În schimb, bărbații al căror deget arătător este mai scurt decât inelarul pot avea probleme cu greutatea, pot suferi dezechilibre și pot dezvolta în timp afecțiuni cardiace.

Pe de altă parte, simetria trăsăturilor presupune și o moștenire genetică de calitate. Astfel că bărbații care au lungimea degetelor identică la ambele mâini sunt parteneri mai virili, pot avea copii sănătoși și au un comportament mai echilibrat.

În schimb, bărbații care au degetele de la mâna stângă puțin diferite față de cele de la mâna dreaptă sunt mai predispuși îmbolnăvărilor și depresiei.

Cel mai slab deget

Am fi tentați să spunem că cel mai slab deget este cel mic. Dar, în realitate, degetul mic poate duce greutăți mai mari decât ai crede. Încearcă doar să ridici cu degetul mic sacoșa pe care o ridici cu degetul arătător și vei vedea că degetul mic poate susține câteva secunde aceeași greutate.

În schimb, nu vei putea duce aceeași greutate cu degetul inelar. Acesta este cel mai slab deget și singurul care nu poate îndeplini sarcini dificile de unul singur.