Există o gamă largă de jucării care au fost dezvoltate pentru copii mici. Cum alegi care sunt potrivite pentru copilul tău? Cum poți spune care sunt de înaltă calitate și care vor dura? Care va atrage interesul copilului pentru mai mult de câteva zile sau săptămâni? Mai jos sunt câteva idei pentru a alege jucării care îl vor provoca și îi vor hrăni dezvoltarea generală (de gândire, fizice, de limbaj și abilitățile socio-emoționale).

Jucării de stivuit și construit

Jucariile pentru copii de stivuit și construit sunt printre primele jucării pe care le cumpărăm fără să știm capacitatea intelectuală ale acestora. S-ar putea să vă întrebați ce poate învăța un copil pur și simplu stivuind blocuri sau construind obiecte? Această simplă stivuire și sortare îi ajută să-și modeleze imaginația, să arate cum se face o sarcină și să stabilească abilitățile de a pune întrebări. Mai presus de toate, dezvoltarea abilităților motorii și coordonarea ochi-mână se amplifică. Nu fi surprins dacă își fac propriile case sau castele din acele blocuri simple. Acesta este potențialul pe care jucăriile de stivuit și construit îl oferă.

Jucării pentru joc de rol

Copiilor le place jocul de rol. Ei pot fii doctori, profesori și bucătari, iar tu poți fi pacientul, studentul sau clientul. Cumpără jucării pentru copii care să îl ajute să reproducă activitățile adulților. Oferă-i copilului tău un set de bucătărie și roagă-l să îți pregătească ceva. O să fi uimit cât de multe cunoștințe a asimilat observându-te pe tine în bucătărie. Există o mulțime de jucării pentru copii care imită activitățile adulților. De la setul de doctor la setul de profesor, de la magazinul de înghețată la unelte mecanice, îi poți oferi copilului tău posibilitatea să experimenteze roluri din viața reală chiar la tine acasă. Aceste tipuri de jucării stimulează activitatea fizică și îmbunătățesc capacitățile de rezolvare a problemelor.

Jucării de creativitate

Există multe jucării pentru copii care stimulează simțul artistic, de la cărți de colorat și creioane, la kit-uri pentru colaj sau modelare. Toți copiii îndrăgesc să se joace cu plastilină și să picteze cu degetele, trebuie doar să ai grijă ca pereții tăi să nu ajungă pânza pentru micul tău pictor. Nu o să dai niciodată greși cu jucăriile de creativitate. Asigură-te că alegi jucării pentru copii non toxice.

Jucării muzicale

Esența muzicii din viața copilului tău poate crește și dezvolta memoria acestuia, îmbunătățindu-i în același timp abilitățile sociale. Oferă-i copilului un set de tobe de jucărie și privește-l cum devine un adevărat rock star pe scenă. Xilofonul este o jucărie muzicală adorată de cei mici, atât pentru sunetele plăcute cât și pentru culorile de curcubeu pe care acesta le are. Orga și chitara sunt alte jucării muzicale potrivite pentru cei mici. Muzica stimulează simțul artistic al copilului și îl poate ajuta de asemenea în procesele emoționale.

Indiferent de jucăria pe care o alegi pentru copilul tău este important să participi și tu din când în când la momentele de joacă. Chiar dacă cel mic este din ce în ce mai independent, aprecierile și suportul tău îi stimulează procesul de învățare.

La vârsta de doi, trei ani copiii sunt entuziasmați de tot ce este nou. Asta este șansa ta să îl ajuți să îți dezvolte abilitățile. Schimbă jucăriile copilului când își pierde interesul față de ele. Nu este nevoie să cumperi tot timpul jucării noi. Sortează jucăriile în grupuri și oferă-le pe rând celui mic, astfel are posibilitatea să le redescopere și să se joace iar cu ele. Este important totuși să îi oferi jucării potrivite pentru vârsta lui, deci este bine să achiziționezi periodic jucării care să îl ajute în dezvoltare.