Cauzele stresului
Fiecare persoană are declanșatori de stres diferiți, fie că sunt în mediul profesional sau în viața de zi cu zi.
Pe scurt, cauzele stresului la locul de muncă includ:
● A fi nemulțumit cu locul de muncă sau domeniul în care profesezi
● Volumul prea mare de muncă și prea multe responsabilități
● Program prelungit
● Management deficitar, așteptări neclare privind muncă prestată, incapacitatea de a lua decizii
● Condiții periculoase de muncă
● Nesiguranță, risc de concediere
● Anxietate socială cauzată de teamă susținerii unor prezentări în față colegilor
● Discriminarea și hărțuirea la locul de muncă
Stresul cauzat de factori din viața de zi cu zi poate să fie cauzat de:
● Moartea unei persoane dragi
● Divorț
● Probleme de cuplu
● Mutarea într-o casă nouă
● Probleme emoționale
● Eveniment traumatic din trecut
Uneori cauzele stresului pot să se declanșeze din cauza unor factori interni, mai mult decât a celor externi, cum este și în cazul problemelor emoționale – anxietate, depresie, stimă de sine scăzută. Niște factori interni cauzatori de stres pot să fie:
Frică și incertitudinea. Atunci când auzi în mod regulat la știri evenimente negative, te poți simți stresat, mai ales pentru că simți că nu ai niciun control asupra acestor evenimente. Și chiar dacă dezastrele sunt, de obicei, evenimente foarte rare, mediatizarea lor intensă în mass-media le poate face să pară că sunt mai probabile decât sunt în realitate. Temerile pot lovi, de asemenea, mai aproape de casă, cum ar fi îngrijorarea că nu vei termină un proiect la serviciu sau că nu vei avea suficienți bani pentru a-ți plăti facturile luna această.
Atitudini și percepții. Felul în care percepi lumea sau o anumită situație poate determina dacă această provoacă stres. În mod similar, persoanele care simt că fac o treabă bună la locul de muncă vor fi mai puțîn stresate de un proiect important care urmează să se desfășoare decât cele care se tem că sunt incompetente.
Așteptări nerealiste. Nimeni nu este perfect. Dacă te aștepți să faci totul bine tot timpul, vei fi destinat să te simți stresat atunci când lucrurile nu merg așa cum te aștepți
Schimbarea. Orice schimbare majoră în viață poate fi stresantă – chiar și un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau o promovare la locul de muncă. Evenimente mai neplăcute, cum ar fi un divorț, un eșec financiar major sau un deces în familie pot fi surse semnificative de stres.
Nivelul tău de stres va fi diferit în funcție de personalitatea ta și de modul în care alegi să răspunzi la situații. Unii oameni lasă totul să vină și să se rezolve de la sine. Pentru ei, stresul de la locul de muncă și stresul de viață sunt doar mici hopuri pe drum.
Cum poți să ameliorezi sau să previi stresul?
Nu putem evita întru totul stresul, dar îl putem împiedica să devină copleșitor prin punerea în practică a unor obiceiuri zilnice:
● Fă exerciții fizice atunci când simți că apar simptome copleșitoare de stres. Chiar și o scurtă plimbare îți va îmbunătăți starea de spirit. De asemenea, alimentația este destul de importantă în acest caz. Ai grijă de corpul tău și oferă-i nutrienții de care are nevoie.
● Dormi suficient. Un somn suficient este critic pentru sănătatea psihică iar lipsa somnului poate să cauzeze și mai mult stres. Dacă simți că nu ai un somn liniștit sau te trezeșți des în timpul nopții, ia în calcul consultarea unui specialist pentru un tratament apnee în somn, apneea fiind o condiție destul de întâlnită.
● La sfârșitul fiecărei zile, practică recunoștință, meditează și acceptă faptul că nu poți controla totul. Învață să renunți la griji față de situațiile pe care nu le poți schimbă.
Rămâi mereu în legătură cu persoane care să te ajute să îți menții calmul și care îți aduc fericire și sprijin emoțional. Dacă simți că stresul îți acaparează viața, ia în considerare posibilitatea de a vorbi cu un terapeut, care să te ajute să explorezi mai mult cauzele declanșatoare de stres.