Bolile reumatice

Osteoporoza, artroza șoldului ori a genunchiului și  artrita reumatoida se numără printre cele mai frecvente boli reumatice întâlnite în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. 

Osteoporoza

Osteoporoza este o boală care afectează densitatea osoasă și se manifestă, de obicei, în perioada menopauzei sau, pur și simplu, la vârsta a treia. Din nefericire, osteoporoza este o boală silențioasă, care poate fi diagnosticată adesea doar la momentul unei fracturi suferite în urma unui traumatism minor. Pe de altă parte, boala poate să fie depistată precoce prin analiza factorilor de risc și măsurarea densității minerale osoase (osteodensitometrie).

Tratamentul are drept scop prevenirea fracturilor și este recomandat atunci când acest risc este ridicat. De asemenea, pacienții trebuie să respecte o serie de măsuri legate de stilul de viață, printre care se numără corectarea deficitului de vitamina D, din expunerea la soare, alimentație și din suplimente alimentare, dar și creșterea aportului de calciu. Mineralul care formează baza scheletului poate fi obținut din alimentație, precum și din suplimente alimentare. De asemenea, se recomandă evitarea fumatului, luarea de măsuri pentru a preveni căderile, ce pot cauza fracturi, precum și practicarea unor activități fizice de intensitate moderată – mers pe jos, alergat, dansat etc. -, pentru întărirea scheletului.

Coxartroza

Artroza șoldului este echivalentă cu uzura și apoi distrugerea cartilajului articulației superioare a coapsei. Primele simptome sunt durerile care apar treptat și care cresc la activități mai intense, rigiditatea articulației șoldului, ce face dificilă aplecarea în față sau mersul, limitarea mobilității, asociată cu șchiopătatul. Boala este una ireversibilă, însă poate fi gestionată prin tratament medicamentos, din care fac parte analgezicele, și reabilitare fizică, ce pot încetini progresia ei. Totuși, în unele cazuri, se poate ajunge la necesitatea unei proteze de șold.

Pacienții trebuie să respecte perioadele de odihnă, să evite mersul în perioadele dureroase sau statul în picioare prea mult timp, iar, în cazul unui exces de greutate, li se va recomanda pierderea unui anumit număr de kilograme. Infiltrațiile cu corticosteroizi în articulații pot avea efect doar asupra durerilor, nu și asupra structurii cartilajului. 

Pe de altă parte, există o serie de suplimente alimentare care pot fi utile în această afecțiune. Administrarea de colagen pentru articulatii poate ajuta la menținerea integrității lor. De asemenea, sunt recomandate suplimentele cu glucozamină și condroitină, cu acid hialuronic și vitamina C, un puternic antiinflamator. 

Gonartroza

Artroza genunchiului înseamnă distrugerea cartilajului articulației și se manifestă prin durere și disconfort la mers. Durerea are cauze mecanice, apărând sau agravându-se atunci când persoana își folosește articulația. Pe de altă parte, starea se poate ameliora prin odihnă. De asemenea, dimineața, la trezire, articulația pare rigidă și necesită un timp scurt pentru relaxare. 

Ca și în cazul coxartrozei, este posibilă încetinirea evoluției acesteia prin măsuri de stil de viață. În cazuri grave, este recomandată o proteză de genunchi. Măsurile ce țin de stilul de viață sunt aceleași ca pentru coxartroză, iar, în ceea ce privește tratamentul, acesta este decis de medicul reumatolog, în funcție de gravitatea simptomelor.

Poliartrita reumatoidă

Aceasta este o boală inflamatorie cronică a articulațiilor, autoimună și caracterizată prin manifestări în episoade. În timpul crizelor, articulațiile sunt inflamate, roșii și dureroase. Printre primele simptome se numără durerile articulare, care pot trezi bolnavul din somn, amorțeală și rigiditate a acestor articulații la trezire, timp de cel puțin o jumătate de oră. De asemenea, dacă simptomele durează de cel puțin șase săptămâni, iar articulațiile dureroase sunt cel puțin trei, la încheieturi, mâini sau degete, simetrice, diagnosticul cel mai probabil este de poliartrită reumatoidă, care va fi confirmat de medic și în baza altor investigații, precum analize de sânge și radiografii. 

Un tratament instituit precoce poate încetini progresia bolii. Fiind autoimună, boala nu poate fi vindecată, dar gestionarea ei cuprinde tratament medicamentos pentru reducerea crizelor, tratament chirurgical, dacă este cazul, kinetoterapie, balneoterapie. Întrucât duce la deformarea articulațiilor, iar manifestările sunt dificil de gestionat pentru unii pacienți, este posibil să fie necesar și suport psihologic.

Procesul natural de îmbătrânire poate marca, de asemenea, debutul sindromului geriatric, adică o serie de probleme fiziologice complexe caracteristice vârstei a treia. Bolile reumatice fac parte dintre aceste manifestări. Diagnosticate din timp, ele pot fi însă gestionate adecvat, astfel încât calitatea vieții să aibă cât mai puțin de suferit. 

Sursa foto: Freepik