Cei mai mulți asociază problemele scalpului cu înaintarea în vârstă, ceea ce are un impact negativ asupra stimei de sine a persoanelor care suferă de acestea.

Dacă ți-e frică de problemele scalpului, trebuie mai întâi să realizezi că acestea nu sunt cauzate de îmbătrânire. Majoritatea afecțiunilor sunt fie ereditare sau hormonale, fie cauzate de bacterii și pot fi tratate sau gestionate, astfel încât să-ți poți continua viața în liniște. Cele mai multe dintre aceste tulburări sunt destul de banale, așa că, dacă ești curios cât de mult te pot afecta și cât de ușor le poți trata, iată câteva dintre cele comune:

Căderea părului (alopecia)

Căderea părului este destul de frecventă și poate fi cauzată de o varietate de factori, printre care cei genetici, hormonali sau microbiologici. Afectează nu numai bărbații, dar și femeile. Poate afecta scalpul sau întregul corp și poate fi o problemă temporară sau permanentă. Cele mai frecvente semne sunt rărirea părului, apariția zonelor de chelie și căderea neașteptată a părului de pe scalp sau de pe corp.

În timp ce alopecia este o afecțiune inconfortabilă cu care să trăiești, majoritatea oamenilor încearcă să îi facă față în diferite moduri. Dacă ești în căutarea unui tratament, apelează la sfaturile unui medic specialist care poate recomanda cel mai bun curs de îngrijire medicală pentru tine.

Dacă ai doar o afecțiune temporară, poți utiliza cu ușurință medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi Forcapil. Cele mai multe remedii sunt disponibile sub formă de uleiuri, șampoane sau capsule și pot fi utilizate pe toată durata căderii părului.

Mătreața

Mătreața este cea mai ușoară formă de dermatita seboreica. Este o afecțiune a scalpului deosebit de supărătoare și dificil de tratat, din cauza lipsei unei etiologii clare. Pielea de pe scalp se descuamează și tinde să se agraveze atunci când ești bolnav, stresat sau au loc schimbări de temperatură, cum ar fi trecerea de la vreme rece la vreme caldă și invers. Mătreața nu este contagioasă și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Prin utilizarea anumitor șampoane, poți trata sau reduce cu ușurință simptomele la minimum. Vizitează un doctor dermatolog dacă starea ta nu se îmbunătățește sau simptomele se agravează.

Pediculoza

Cel mai mare coșmar al unui copil este apariția păduchilor de cap, mai ales că se împrăștie cu repeziciune în cadrul grădinițelor și școlilor. Se pot răspândi foarte ușor prin utilizarea comună a obiectelor de igienă personală, cum ar fi pieptenii, dar și a obiectelor vestimentare, precum pălăriile, șepcile și chiar tricourile. Păduchii nu provoacă boli grave și, chiar dacă sunt asociați cu părul murdar sau neîngrijit, aceștia pot apărea și pe scalpul persoanelor cu părul mereu curat.

Păduchii sunt mici paraziți care se hrănesc cu sânge. Ouăle lor sunt adesea plasate destul de aproape de scalp, pe firele de păr. Tratamentul este disponibil în farmacii și constă în șampoane, loțiuni și piepteni speciali folosiți pentru îndepărtarea insectelor și a ouălor acestora. Este un proces cu adevărat meticulos care necesită îngrijire suplimentară și mult timp pentru pieptănarea părului.

Foliculita

Foliculita este o afecțiune a pielii relativ frecventă care poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Este o inflamație sau o infecție a foliculului de păr care poate fi exacerbată prin bărbierit sau depilare. Apare cel mai frecvent pe față, brațe și picioare, dar scalpul nu este o excepție. Dacă prezinți coșuri mici pline de puroi, este posibil să ai foliculită. Majoritatea simptomelor includ arsuri sau mâncărime, dar este posibil să ai foliculită fără niciun alt simptom în afară de coșuri.

Majoritatea tratamentelor implică utilizarea remediilor la domiciliu și a medicamentelor fără prescripție medicală pentru a ameliora disconfortul și a elimina puroiul. Dacă starea ta nu se îmbunătățește, consultă un medic specialist, care îți poate prescrie loțiuni și tablete antifungice sau antibiotice.

Deși afecțiunile scalpului nu trebuie asociate cu problemele grave de sănătate, ele pot avea totuși un impact negativ asupra calității vieții. Este important să consulți un medic în mod regulat pentru a te asigura dacă suferi sau nu de o condiție mai gravă decât pare. Nu uita să folosești produsele și tehnicile de îngrijire a părului adecvate ție pentru a te putea bucura pentru mult timp de podoaba capilară.

Sursă foto: Freepik