Faringita streptococică
Faringita streptococică, cunoscută și sub numele de amigdalită pultacee, reprezintă o infecție bacteriană, foarte contagioasă, localizată la nivelul faringelui și amigdalelor. Poate apărea oricând în decursul anului, însă este mai frecventă în sezonul toamnă-iarnă. Printre semne și simptome se numără:
- Înroșirea și umflarea amigdalelor;
- Apariția unor pete albe în interiorul gâtului;
- Usturime și durere intensă în gât;
- Secreții nazale;
- Febră în unele cazuri.
Dacă te confrunți cu simptome specifice faringitei streptococice, este important să te adresezi cât mai repede medicului specialist pentru a primi tratament adecvat.
Astmul
Astmul este o afecțiune respiratorie caracterizată de inflamația cronică a căilor aeriene și îngreunarea consecutivă a respirației. Afecțiunea poate fi declanșată de anumiți factori alergeni (ce pot fi implicați și în declanșarea rinitei alergice) sau chiar de schimbările climatice caracteristice sezonului toamnă-iarnă. Simptomele astmului includ manifestări precum:
- Dificultăți la respirație;
- Respirație șuierătoare;
- Senzație de presiune la nivelul pieptului.
La momentul actual nu există o cale de vindecare a astmului, însă această afecțiune poate fi ținută sub control cu tratament medicamentos și un stil de viață corespunzător [1].
Uscăciunea pielii
Scăderea temperaturii are un impact negativ asupra barierei cutanate, uscăciunea și mâncărimea pielii fiind frecvent întâlnite în sezonul rece. Pentru a preveni uscarea pielii și pentru a scădea disconfortul asociat, poți opta pentru produse de îngrijire mai grase (de exemplu să înlocuiești loțiunile cu creme). De asemenea, încearcă să eviți băile foarte fierbinți și lungi și nu uita să aplici cât mai rapid după baie sau duș un produs hidratant.
Depresia
Odată cu venirea toamnei, durata zilei și expunerea la lumina soarelui scad considerabil. Zilele mai scurte pot avea un efect negativ asupra stării psihice, complementar cu reducerea activităților fizice și sociale, favorizând astfel apariția depresiei. Pentru a evita instalarea acestei afecțiuni sezoniere, optează pentru becuri care emit cel puțin 10.000 lucși și încearcă să incluzi în rutina ta expunerea la lumina zilei timp de cel puțin 30 de minute pe zi (preferabil în timpul dimineții). De asemenea, caută activități fizice adaptate sezonului rece (de exemplu fitnessul, sporturile de iarnă, escalada, spinningul, etc) pentru a-ți menține corpul activ [2].
În concluzie, scăderea temperaturilor și scurtarea expunerii la lumină sunt factori ai sezonului rece care pot avea un impact negativ asupra sănătății tale, crescând riscul de apariție a diferitelor afecțiuni. Protejează-te de frig, adoptă un stil de viață echilibrat, include mișcarea în viața ta chiar și în sezonul rece și nu ezita să te adresezi medicului dacă te confrunți cu simptome ce ar putea semnala o afecțiune medicală.
Surse informative:
1.“Fall and Winter Illnesses.” The Emergency Center, www.theemergencycenter.com/fall-and-winter-illnesses/.
2.“Top 6 Winter Health Hazards and How to Beat Them.” Cleveland Clinic, 23 Jan. 2018, health.clevelandclinic.org/top-6-winter-health-hazards-and-how-to-beat-them/.