Cauze medicale ale umflării picioarelor

Există mai multe posibile cauze medicale pentru această problemă. Citește despre picioarele umflate pe blogul Dr.Max.ro, unde poți afla mai multe detalii. Iată câteva dintre afecțiunile comune asociate cu această condiție:

  • insuficiența venoasă cronică;
  • insuficiența cardiacă;
  • problemele la nivelul rinichilor, cum ar fi insuficiența renală sau sindromul nefrotic;
  • tromboza venoasă. 

Factori de stil de viață care contribuie la umflarea picioarelor

Factorii de stil de viață comuni care contribuie la picioare umflate sunt variați și pot fi evitați prin ajustarea obiceiurilor zilnice. Starea prelungită în picioare sau statul pe scaun pe durate lungi poate duce la acumularea de fluid în picioare, favorizând umflarea acestora. Este important să faci pauze regulate și să faci mișcare pentru a stimula circulația sangvină și a preveni stagnarea fluidelor în picioare.

Consumul crescut de alimente procesate bogate în sare poate duce la retenția de apă și, implicit, la umflarea picioarelor. Prin urmare, este important să reduci consumul de alimente procesate și să optezi pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. De asemenea, hidratarea adecvată poate ajuta la eliminarea excesului de sodiu și prevenirea umflării picioarelor.

Un stil de viață activ contribuie la menținerea unei circulații sangvine sănătoase, reducând riscul de umflare a picioarelor. Exemple de exerciții fizice ușoare și eficiente pentru prevenirea picioarelor umflate includ mersul pe jos, înotul sau yoga. Acestea pot fi practicate cu ușurință și în timpul liber.

Greutatea în exces exercită o presiune suplimentară asupra venelor și a sistemului limfatic, favorizând umflarea picioarelor. Prin urmare, este important să menții o greutate sănătoasă și să adopți un regim alimentar echilibrat pentru prevenirea acestui simptom.

Pentru a preveni umflarea picioarelor, este important să ai grijă de sănătatea ta și să fii atent la stilul tău de viață. Adoptă obiceiuri sănătoase, fă exerciții fizice regulate, menține o greutate sănătoasă și hidratează-te adecvat. Toate acestea te vor ajuta să previi umflarea picioarelor și să ai un stil de viață sănătos și activ.

Când să consulți un medic?

Când vine vorba de picioare umflate, este important să știi când să consulți un medic pentru a evita complicarea problemei de sănătate și a începe tratamentul corespunzător. Iată câteva semne de alarmă care ar trebui să determine pacientul să se adreseze de urgență medicului: durere intensă, înroșirea pielii, febră, dificultate în respirație sau modificări ale culorii pielii. Aceste simptome pot indica o afecțiune gravă și trebuie tratate cât mai curând posibil.

Dacă umflarea picioarelor persistă sau devine mai gravă și afectează ambele picioare, este important să se consulte un medic pentru a identifica cauza și a începe tratamentul adecvat. Umflarea picioarelor poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, precum insuficiența cardiacă sau o problemă de rinichi, iar tratamentul prompt poate preveni complicațiile.

Dacă picioarele s-au umflat în urma unei căzături, entorse, fracturi sau alte traumatisme, este necesară evaluarea medicală pentru a determina gradul de severitate al leziunii și a stabili tratamentul corespunzător. Umflarea picioarelor după o leziune poate fi un indicator al gravității daunei și poate necesita intervenție medicală.

În timpul sarcinii, umflarea picioarelor este un simptom comun, dar dacă aceasta apare brusc și este însoțită de dureri de cap, greață, vărsături și probleme de vedere, este esențial să se consulte un medic cât mai curând posibil.

Așadar, dacă experimentezi umflarea picioarelor, iar aceasta este însoțită de simptome precum durere intensă, înroșirea pielii, febră, dificultate în respirație sau modificări ale culorii pielii, este important să consulți un medic cât mai curând posibil. De asemenea, dacă umflarea picioarelor persistă sau devine mai gravă, dacă afectează ambele picioare sau apare după o leziune sau accident, este recomandat să se solicite evaluarea medicală.

Surse de informare:

  1. “21 Common Causes of Leg Swelling.” WebMD, www.webmd.com/dvt/why-legs-puffy. Accessed 25 May 2023;
  2. Mayo Clinic . “Cardiomyopathy – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cardiomyopathy/symptoms-causes/syc-20370709. Accessed 25 May 2023.