De multe ori aștepți momentul oportun pentru a rămâne însărcinată, fie că aștepți persoana potrivită cu care să-ți întemeiezi familia, fie că aștepți ca profesional să atingi un anumit nivel și, cel mai des, nu este o decizie conștientă de a aștepta. Sau, poate ești deja mamă și vrei să încerci să rămâi însărcinată încă o dată, înainte de a fi prea târziu. Problemele de infertilitate pot face ca încercarea de a concepe să fie o luptă lungă și obositoare pentru multe cupluri, ceea ce înseamnă că împlinirea a patruzeci de ani te poate face să te întrebi dacă mai merită să speri că vei vedea un test de sarcină pozitiv.

Oricare ar fi motivele pentru care vrei un copil după patruzeci de ani, răspunsul la întrebarea „este realist să încerci?” este da. Deși există unele riscuri crescute pentru mamă și copil, multe femei cu vârsta de 40 de ani și peste au sarcini sănătoase și copii sănătoși, ceea ce înseamnă că există o șansă bună și pentru tine. Cu toate acestea, ca viitori părinți, trebuie să cunoașteți câteva informații utile.

O femeie se naște cu toate ovulele pe care le va avea vreodată. Ovulele sunt de o calitate excelentă în timpul primilor douăzeci de ani de fertilitate, oferindu-ți aproximativ 30% șanse de a concepe în timpul fiecărui ciclu. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, calitatea lor începe să scadă, ceea ce înseamnă că șansele de a te bucura de un test de sarcina pozitiv încep să scadă. Pentru o femeie cu vârsta între 35-39 ani, sunt aproximativ 18% șanse de a rămâne însărcinată, iar după ce împlinește 40 de ani șansele se reduc la 5%. 

Fertilizarea asistată medical este asociată cu o rată de succes mai mare decât încercarea unei concepții „naturale” și vă poate ajuta să vă creșteți șansele de succes. Unii experți avertizează însă că rata de succes după vârsta de 40 de ani este mult mai mică și că scade spre zero de la vârsta de 45 de ani. Cu toate acestea, nu toate veștile proaste. Procentul femeilor care rămân însărcinate după vârsta de 40 de ani a crescut constant începând cu anii 1960. De fapt,în prezent, statisticile arătă că mai multe femei rămân însărcinate la patruzeci de ani decât în adolescență.

Ca la orice vârstă, există anumiți pași pe care îi poți face pentru a te asigura că organismul este pregătit pentru concepție. Renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile fizice, alimentația corectă, reducerea consumului de alcool – toate acestea sunt modalități de a-ți ajuta corpul să fie sănătos și pregătit în așa fel încât să ai parte, când va veni momentul, de un test de sarcină pozitiv. Dacă ai 40 de ani sau mai mult și încerci să rămâi gravidă de câteva luni, discută cu medicul specialist pentru mai multe informații.

A fi o mamă mai în vârstă are și avantajele ei. Femeile de peste patruzeci de ani sunt mai sigure din punct de vedere financiar, mai înțelepte și mai mature decât mamele prea tinere și abordează educația parentală mai relaxate. Cu toate acestea, există unele riscuri pentru sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil, care cresc odată cu vârsta, inclusiv un risc mai mare de avort spontan și de anomalii cromozomiale. Preeclampsia, diabetul gestațional, nașterea prematură și problemele placentare sunt, de asemenea, riscuri care cresc odată cu vârsta, așa că trebuie să vă monitorizați cu atenție sarcina după ce rămâneți gravidă. Dacă ai 40 de ani și un test de sarcină pozitiv, fii optimistă. Da, există anumite riscuri de luat în considerare, dar dacă folosești toate informațiile corect și ai sprijinul unui partener și al unui medic  profesionist, nu există niciun motiv pentru care să nu încerci.