Solarul reprezintă o alegere evidentă pentru mulți fermieri care doresc să obțină culturi bogate, într-un timp cât mai scurt, chiar și în perioadele în care în aer liber ar fi aproape imposibil, datorită temperaturilor foarte scăzute. Prin păstrarea unei temperaturi optime în interior, le sunt oferite culturilor atât nivelul de căldură necesar cât și protecție la diverși factori care altfel le-ar putea afecta și chiar compromite. În acest sens, s-ar realiza pierderi financiare chiar mari și va fi nevoie că pământul să fie din nou prelucrat, ceea ce ar însemna și mai mult timp pierdut degeaba.
Un solar poate avea la bază mai multe tipuri de structuri, precum cea metalică sau de lemn, mai clasică dar încă utilizată în multe cazuri. În ambele cazuri însă, că și în toate celelalte, învelirea se face cu aceleași materiale, cel mai comun fiind reprezentat de folia de nailon, foarte eficientă, ieftină și la îndemână în multe magazine specializate în domeniul agricol. Asemeni unei sere care este învelită cu sticla, folia de nailon trebuie schimbată o data la ceva timp, de la 1 an până la peste 10 ani, în funcție de calitatea acesteia, grosime dar și dac-ar fi să luăm în calcul factori neprevăzuți, precum furtuni, căderi masive de grindina sau zăpadă, printre altele.
Luând în calcul tipul de solar, după structura acestuia, și sistemele de prindere ale foliei dar și a altor elemente necesare diferă, astfel încât, fermierii ce au nevoie de ele, trebuie să aleagă un magazin cât mai bun din care să le achiziționeze, care să le poată oferi o gamă completă de produse necesare în bună organizare a unui solar. Ce înseamnă asta? Atât folia, sistemele de prindere pentru aceasta cât și alte aspecte necesare, asemeni foliei de mulcire, a plasei de umbrire alături de diverse agregate, îngrășăminte, elemente utile în bună gestionare a solarului, a culturilor și așa mai departe.
Dar, rămânând puțin mai mult la folie, aceasta trebuie aleasă în funcție de mai multe lucruri, precum culturile pe care dorim să le punem în solar. Unele legume au nevoie de mai mult soare, altele de mai multă căldură, unele trebuie udate mai des decât altele și tot așa. Un fermier cu experiență știe astfel de detalii și astfel, atunci când dorește să-și învelească un solar, alege cu grija folia de nailon pentru asta. Este cu atât mai dificil dacă nu găsește un magazin care să-i ofere dimensiunile dorite, de la un solar la altul, dimensiunile structurii fiind diferite asta pentru că puțini aleg să facă și măsurători sau să se raporteze la diverse norme.
Pentru un solar unde se cultiva legume ce au nevoie de mai mult soare este bună o folie ceva mai subțire dar și mai transparentă. Trebuie totuși să fie unde de o calitate cât mai buna, tratată astfel încât să nu permită decât luminii naturale benefice să pătrundă, nu și razelor ultraviolete care pot avea efecte negative asupra plantelor. Pe de altă parte, acolo unde avem de-a face cu culturi ce au nevoie de mai multă căldură, o folie mai groasă este mai potrivită. Aceste modele sunt utilizate cu precădere de către cei ce țin în funcțiune solarul și iarna, având la dispoziție sisteme de încălzire precum sobe. O folie bună vă menține temperatura din interior mai crescută pentru mai mult timp. Putem spune desigur că aceasta are și un preț mai mare însă, dacă culturile sunt protejate și crescute corespunzător, fermierii ce aleg această variantă își vor recupera în mod sigur investițiile, mai ales că învelirea unui solar cu o folie nouă se face o dată la câțiva ani, poate chiar și peste 10, timp în care investiția poate fi acoperita de multe ori.
Foarte multe modele de folii pentru învelirea solariilor pot fi găsite în magazinul regalfermierul.ro la prețuri competitive și de calitate foarte bună.
Putem presupune că toți cei ce activează în domeniul agriculturii, fie că o fac de puțin timp sau au deja foarte multă vechime, cunosc bine numeroase detalii despre ramura pe care o practică, precum realizarea de culturi în solar. Așadar, știu ce tip de folie ar avea nevoie, sisteme de prindere și așa mai departe.
O problemă cu care mulți se confruntă este adusă de crearea de condens pe pereții solariilor, lucru datorat ventilației necorespunzătoare dar și a foliei de slabă calitate utilizată. Datorită structurii sale, dacă se realizează diferențe mari de temperaturi între interior și exterior, apare acest fenomen. Utilizând însă o folie care să un permită asta, condensul nu vă mai apărea. O data apărut acesta, cel mai mult vă afecta prin dereglarea temperturii din spațiul interior. Fermierii vor consuma astfel mai multe resurse pentru a încălzi solarul și astfel, și investițiile vor fi mai mari iar profitul mai mic, lucru nedorit de nimeni.
Ca în orice alt business, clienții aleg legumele după detalii precum aspectul lor, culoare, gust, o data ce au șansă să testeze asta dar și după prețul lor. După cum ne-am obișnuit, legumele ce în mod normal s-ar cultiva vara sau primăvara au un preț mai mare pe timp de iarna. De asemenea, nu au parcă același gust și savoare, nu toate ce-i drept. Însă, merită să le alegem și să le folosim în diversele preparate pe care le putem crea. Dacă alegem legume de la un fermier bun, nu vom regreta și ne vom putea bucura și pe timp de iarnă de gusturile preferate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/09/horia-moculescu-copilarie.jpg)