Tipuri de anestezie
Există patru tipuri de anestezie și numai medicul (în urma unui consult) poate decide care ți se potrivește, în funcție de mai mulți factori – genul de intervenție suferită, starea generală, vârsta, durata operației.
Anestezia locală este folosită pentru intervenții minore, cum sunt cele dentare sau dermatologice. Nu necesită prezența unui anestezist și poate fi administrată de medicul care efectuează mica operație. Anestezia se face prin injectarea unui substanțe sau chiar prin aplicarea unei creme. Pacientul este conștient tot timpul, dar nu va simți durere în zona anesteziată.
Anestezia regională se folosește pentru a amorți o parte mai mare a corpului, de exemplu de la talie în jos. Din această categorie face parte anestezia epidurală, folosită adesea la nașterea naturală, dar și în intervențiile de la nivelul picioarelor. Ea se administrează prin introducerea unui cateter în spațiul epidural de la nivelul coloanei vertebrale. Pacientul este treaz și conștient, dar nu are senzații de durere. Un alt tip de anestezie regională este cea spinala (rahianestezie) care constă în introducerea anestezicului în spațiul subarahnoidian. Se folosește la nașterea prin cezariană, dar și pentru operații din sfera urologică.
Anestezia generală este cea mai complexă formă de anestezie. Pacientul nu va simți nimic și nici nu își va aduce aminte ce s-a întâmplat. Se administrează intravenos sau inhalatoriu și se folosește pentru intervenții chirurgicale majore. De obicei pacientul este intubat în timpul anesteziei generale, adică i se introduce un tub în gât pentru a ajuta la respirație.
Sedarea presupune folosirea unei cantități mici de anestezic pentru a ajuta pacientul să se relaxeze și chiar să doarmă. Se folosește pentru intervențiile care provoacă disconfort, cum sunt colonoscopia sau endoscopia, dar poate fi utilă și în intervențiile dentare, când pacientul este un copil mic, sau chiar pentru investigații imagistice de tip RMN/CT, după cum menționează Societatea Americană de Anestezie.
Ce complicații pot apărea în urma anesteziei
Chiar dacă nu este obligatoriu să apară la toți pacienții, în uma unei anestezii pot apărea și reacții adverse cum ar fi: greața și vărsăturile, frisoane, senzație de leșin, durere de cap, mâncărimi la nivelul pielii. Acestea dispar în 24 de ore de la anestezie, în general.
Sursă Foto: Freepik