Vrei să afli ce este și de ce a devenit atât de la modă sistemul „paint by numbers”? Îți spunem totul despre el în acest articol!

Ce este sistemul de pictură pe numere și cum funcționează?

Suntem siguri că ați folosit acest sistem de mai multe ori în copilărie. Pictura pe numere este un sistem în care o imagine este împărțită în forme, fiecare marcată cu un număr care corespunde unei anumite culori.

Jucării ieftine – oferte 

Scopul este de a umple fiecare zonă cu culoarea de vopsea desemnată până când toate spațiile sunt umplute și apare imaginea. La final, artiștii aspiranți vor avea în mâini o lucrare picturală frumoasă cu care să își decoreze spațiile preferate.

Adevărul este că pictura pe numere există deja de câțiva ani. Ideea acestui sistem își are rădăcinile în primul sfert al secolului XX, deși abia în 1951 produsul a prins contur pentru a fi comercializat de Max S. Klein, inginer și proprietar al companiei Palmer Paint Company din Michigan (SUA).

Kiturile de pictură pe numere au devenit în curând o mare atracție publică, iar atracția lor era mai mult decât justificată: ofereau tuturor posibilitatea de a crea ceva frumos pe planșe de colorat, chiar și fără cunoștințe de artă și pictură.

Există mulți critici de artă care ridiculizează sistemul de pictură pe numere ca fiind elementar, simplist și necreativ. Cu toate acestea, este foarte util să înveți conceptul de construcție a unui tablou prin distribuția culorilor în diferite zone pe planșe de colorat.

Jucării ieftine – oferte

De fapt, o curiozitate pe care mulți nu o știu este că, potrivit zvonurilor, marele geniu Leonardo Da Vinci a fost cel care a creat primul sistem de pictură a tablourilor după numere. În cartea sa Math and the Mona Lisa: The Art and Science of Leonardo Da Vinci, Bülent Atalay a scris:

„Pictura pe numere s-ar putea să nu fie o activitate atât de odioasă pe cât ne-am putea imagina. Leonardo însuși a inventat o modalitate de a face acest lucru, desemnând asistenți care să picteze zone dintr-o lucrare pe care el însuși le schițase și le numerotase deja”.

Jucării ieftine – oferte 

Cum să pictezi pe numere?

Cel mai mare avantaj al picturii pe numere este că nu este nevoie să fii artist pentru ca sistemul să funcționeze. Dragostea pentru artă și o mână sigură sunt singurele două cerințe de care aveți nevoie pentru a da viață picturii.

Și, deși sistemul este foarte simplu, urmarea acestor sfaturi vă va ajuta în această sarcină.

– Curățați zona de lucru. Aveți în apropiere un bol cu apă și hârtie pentru a curăța periile.

– Începeți să pictați de sus în jos.

– Începeți să pictați cu cea mai închisă culoare și terminați cu cea mai deschisă sau invers, pentru a învăța treptat tonul culorilor.

– Kiturile de pictură cu numere includ pensule mici, dar s-ar putea să vă fie util să cumpărați o pensulă mai mare de la un magazin de artizanat.

– Veți observa că unele forme au două numere. Acest lucru indică faptul că trebuie să amestecați două culori. Nu înmuiați pensula în recipientul unei vopsele și apoi în recipientul celeilalte vopsele pentru că veți contamina culorile. Pentru aceasta puteți folosi o paletă.

– Ar trebui să știți că trusele de pictură pe numere includ o pensulă, vase de vopsea și un contur imprimat pentru a picta. Cele mai comune vopsele sunt cele acrilice și cele în ulei, dar puteți folosi și acuarele sau creionul.

– Dacă sunteți începător în pictura pe numere, sunt de preferat vopselele acrilice, deoarece vopseaua se usucă rapid.

Jucării ieftine – oferte

Picturi pe numere: avantaje pentru tineri și bătrâni deopotrivă

Pictura după numere nu este doar o distracție, ci are și multe beneficii. Să le trecem în revistă?

1. Reducerea anxietății și a nivelului de stres

Numeroase studii au arătat o scădere a nivelului de anxietate atunci când oamenii colorează pe planșe de colorat. Același lucru este valabil și pentru pictura pe numere. Pictura ne ajută să ne simțim mai fericiți, mai calmi și mai relaxați. Este o modalitate incredibil de ușoară de a elibera stresul, de a îndepărta grijile și de a exprima emoțiile, sentimentele și gândurile înăbușite.

2. Îmbunătățește abilitățile motorii fine

Pictura pe numere maximizează coordonarea mână-ochi. La fel ca la un instrument muzical, cu planșa de colorat pe numere învățăm să ne ajustăm mișcările mâinii în timp ce mânuim pensula sau creionul și dezvoltăm conexiuni cerebrale legate de această abilitate.

3. Crește concentrația

Pictura stimulează ambele emisfere ale creierului: emisfera stângă este responsabilă pentru aspectul logic și rațional, în timp ce emisfera dreaptă este legată de creativitate și emoții. Pictura necesită concentrare, îți permite să uiți de ceea ce te înconjoară și să te lași dus de val. Este o activitate asemănătoare meditației, care vă ajută să vă concentrați asupra momentului prezent.

4. Încurajează latura artistică

Poate că pictura după numere este prima ta experiență cu arta. Cu toate acestea, această tehnică de pictură ar putea fi poarta de acces către o nouă latură a ta și îți poate dezvălui o dragoste pentru artă pe care nu știai că o ai înainte. Nu fiți surprins dacă pictura prin numere vă încurajează să practicați forme de artă mai formale.