Ce înseamnă un periaj dentar realizat corect? 

Studiile sugerează faptul că majoritatea oamenilor își periază în mod eronat dinții, fie din cauza presiunii mult prea mari aplicate pe periuță, a timpului prea lung sau prea scurt de periaj sau a efectuării unor mișcări eronate. Din acest motiv, este esențial să fie cunoscute următoarele obiceiuri de periaj, caracteristice unui periaj dentar corect:

– timpul pentru care sunt periați dinții nu trebuie să depășească sau să fie mai scurt de două minute;

– în timpul periajului, periuța va fi poziționată într-un unghi de 45 de grade față de dinți, iar mișcările vor fi efectuate dinspre gingie spre marginea dinților;

– periuța utilizată este recomandat să fie una cu peri moi sau de duritate medie;

– periajul trebuie realizat de două ori pe zi;

– în timpul periajului nu va fi neglijată nici o regiune dentară (de asemenea, vă fi periată și suprafața limbii). 

În cazul persoanelor cu obiceiuri alimentare nesănătoase, cât și a celor care suferă de bruxism, o afecțiune care poate duce la deteriorarea dinților, o bună igienă orală nu este suficientă pentru a preveni problemele dentare. Din acest motiv, se recomandă vizita la stomatolog, înainte de apariția oricăror complicații. 

Care sunt consecințele neglijării igienei orale? 

Neglijarea obiceiurilor sănătoase de periaj dentar crește semnificativ riscul de afecțiuni stomatologice. În cazul în care dinții nu sunt periați suficient, placa bacteriană se poate mineraliza, devenind tartru dentar. Acumularea de tartru favorizează reproducerea bacteriilor patogene din cavitatea bucală și poate duce la diverse complicații dentare, cea mai gravă dintre acestea fiind parodontoza. De asemenea, pe fondul răspândirii bacteriilor, crește riscul de abces dentar, o afecțiune inflamatorie extrem de comună, de natură infecțioasă, care poate cauza dureri de intensitate crescută. 

Parodontoza, cea mai gravă complicație a neglijării igienei orale 

Considerată una dintre principalele cauze ale căderii dinților, parodontoza afectează semnificativ calitatea vieții și poate duce la diverse alte probleme de sănătate, inclusiv la boli cardiovasculare. În general, comparativ cu alte afecțiuni stomatologice, costurile pentru tratament parodontoza sunt unele semnificativ mai ridicate, iar disconfortul resimțit de pacient mai mare. De asemenea, tratamentul parodontozei implică mai multe tehnici, inclusiv chirurgicale, dar și mai multe vizite la stomatolog.