Nu consuma cofeină cu 5-6 ore înainte de somn

Cofeina este un stimulant care crește nivelul de energie, deci poate face adormirea mult mai grea, iar noaptea mult mai agitată. Cofeina rămâne în organismul tău chiar și 4-5 ore după ce ai băut o cafea, iar dacă este băută după-amiaza, nu vei reuși să te odihnești corespunzător. Există persoane care spun că pot bea o cafea înainte de culcare și tot să se bucure de un somn bun, însă adevărul este că cofeina are un impact semnificativ asupra somnului profund – cafeaua băută prea târziu afectează toate fazele somnului și ritmul circadian, iar asta înseamnă că îți poți lua gândul de la o noapte liniștită. 

Nu sta cu ochii în ecrane

Avem tendința să ducem cu noi telefonul în dormitor și să stăm cu ochii în ecran până ne apucă somnul. Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra acestui obicei și spun că telefoanele și TV-ul nu ar trebui să fie în preajma noastră cu 1-2 ore înainte de culcare. Ecranele folosite chiar înainte de somn nu duc doar la întârzierea somnului, ci și dimineți cu migrene și stări de oboseală. Fă un test, lasă telefonul în altă cameră înainte de culcare și vezi cât de bine te vei odihni. Înlocuiește mai degrabă ecranele cu cititul, meditația sau muzica.

Nu te gândi la situațiile care îți provoacă stres

Stresul este una dintre cele mai frecvente cauze ale insomniilor, așa că, dacă vrei să te bucuri de somn și de acum înainte, ar fi bine să înveți cum să gestionezi stresul din viața ta. Lasă problemele de la job la ușă și bucură-te de momentul în care intri în dormitor pentru somn. Așează-te pe asternuturi pat proaspăt spălate, gândește-te la toate momentele bune de peste zi și fă câteva exerciții de respirație care te vor ajuta să ții în frâu anxietatea. 

Nu bea multă apă și nu consuma mâncăruri grase

Prea multă apă va duce la treziri nocturne multiple, în timp ce mâncărurile grase pot provoca un somn agitat. Poți în schimb să bei un ceai din plante, cum ar fi tei sau valeriană, recunoscute pentru capacitatea lor de a induce somnul în cel mai scurt timp.

În concluzie, așa cum există o listă cu obiceiuri care ar trebui să se regăsească în rutina ta de seară, la fel există și obiceiuri nocive care nu au ce căuta în programul tău de seară. Scapă de obiceiurile negative și vei vedea îmbunătățiri semnificative în calitatea somnului!