Antioxidantii sunt compuși chimici care neutralizează radicalii liberi, reducând astfel efectele negative ale stresului oxidativ. Aceștia acționează ca un scut, prevenind daunele oxidative la nivel celular și contribuind astfel la menținerea sănătății și frumuseții pielii.

Stresul oxidativ intracelular și extracelular inițiat de speciile reactive de oxigen favorizează îmbătrânirea pielii, care se caracterizează prin riduri și pete pigmentare.

Cum apare stresul oxidativ? Organismul produce molecule instabile, cunoscute sub numele radicali liberi, ca reacție la presiunile mediului (poluare, radiații solare). Din cauza acestei agresiuni apare stresul oxidativ, care provoacă daune la nivel celular și molecular și accelerează procesul de îmbătrânire.

Cele mai cunoscute ingrediente cu proprietăți antioxidante

Antioxidanții contribuie la protejarea pielii de radiațiile ultraviolete, care pot accelera procesul de îmbătrânire. Cercetătorii sugerează că cea mai eficientă modalitate de a îmbunătăți starea pielii este de a-i furniza nutrienți esențiali, atât din exterior, printr-o rutină eficientă de îngrijire a pielii, cât și din interior, printr-o dietă echilibrată.

Știm cu toții că este recomandat să avem o alimentație echilibrată, bogată în vitamine si minerale, pentru a susține sănătatea organismului. Pielea are nevoie, la rândul său, de protecție în fața factorilor de mediu dăunători. Vitaminele C și E se numără printre cei mai puternici antioxidanți, cu un rol semnificativ în menținerea sănătății cutanate.

Vitamina C ajută la stimularea producției de colagen, menținând elasticitatea pielii și reducând apariția liniilor fine și a ridurilor.

Vitamina E este eficientă în neutralizarea radicalilor liberi și în protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de expunerea la soare și poluare. De asemenea, contribuie la hidratarea pielii, iar unele studii sugerează că este eficientă și în accelerarea procesului de vindecare a pielii.

Alți antioxidanții, cum ar fi carotenoizii, sunt o parte vitală a epidermei. Găsit în alimente precum morcovii și roșiile, beta-carotenul este transformat în vitamina A în organism, ajută la menținerea sănătății pielii și sprijină regenerarea celulară.

De asemenea, zincul este necesar pentru formarea de noi celule, iar seleniul ajută la stoparea formării ridurilor.

Rolul antioxidanților în menținerea sănătății pielii

Antioxidanții sprijină sănătatea cutanată, având numeroase beneficii:

  • limitează daunele celulare cauzate de radiațiile ultraviolete;
  • îmbunătățesc hidratarea;
  • stimulează producția de colagen și elastină, două proteine responsabile cu rezistența și elasticitatea pielii;
  • reduc aspectul ridurilor și al petelor pigmentare;
  • susțin procesul de vindecare;
  • reduc inflamația.

Antioxidanții pot juca, de asemenea, un rol benefic în prevenirea unor afecțiuni ale pielii.

Antioxidanții în rutina de îngrijire a pielii

Există numeroase cosmetice, în diferite forme și pentru toate tipurile de piele, care conțin ingrediente cu proprietăți antioxidante: de la produse de curățare la serumuri și creme.

Serumurile cu vitamina C, de exemplu, sunt recomandate în rutina de dimineață, astfel încât pielea să fie protejată pe tot parcursul zilei de radiațiile ultraviolete și de poluanți. Studiile au arătat că vitamina E crește eficacitatea vitaminei C, de aceea acești doi antioxidanți sunt folosiți împreună în unele produse de îngrijire a pielii.

Niacinamida este un alt antioxidant puternic, care sprijină sănătatea pielii. Acest ingredient îmbunătățește fermitatea și textura pielii și ajută la estomparea petelor pigmentare.

Și resveratrolul este un antioxidant eficient folosit în produsele cosmetice. El contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, stimulează producția de colagen și elastină și uniformizează tenul.

Pe lângă protecția oferită din exterior, prin folosirea unor produse ce conțin antioxidanți, poți sprijini sănătatea cutanată și printr-o dietă echilibrată.

Printre sursele naturale de antioxidanți se numără afinele, căpșunele și zmeura, spanacul și varza Kale, citricele și rodia.

Antioxidanții ajută la protejarea celulelor pielii împotriva deteriorării și îmbătrânirii și pot îmbunătăți textura și aspectul pielii. Sunt, așadar, aliați de încredere în lupta împotriva îmbătrânirii premature a pielii. O dietă bogată în alimente cu proprietăți antioxidante și utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin acești compuși te pot ajuta să-ți păstrezi sănătatea și frumusețea pielii.

Sursă foto: Freepik