Dar ce presupune mai exact realizarea unui implant dentar? Îți prezentăm în acest articol tot ce trebuie să știi, ca să-ți dai seama dacă acest tratament poate fi o soluție și pentru tine, în cazul în care medicul stomatolog îl va recomanda.

Consultația stomatologică

Așa cum este firesc, înainte de a începe intervențiile necesare pentru un implant dentar, este indicată o consultație stomatologică amănunțită. Ea va fi urmată de câteva ședințe pentru detartraj și periaj profesional, apoi pentru tratarea cariilor sau altor afecțiuni care pot exista la nivelul dinților sau gingiilor (infecții, parodontoză etc.). Toate aceste proceduri sunt obligatorii, deoarece cavitatea orală trebuie să fie perfect sănătoasă și igienizată înainte de începerea tratamentului.

Apoi, medicul va realiza o radiografie dentară panoramică sau te va trimite să faci una la un centru specializat. Radiografia este esențială pentru ca medicul să vadă starea dinților existenți, a rădăcinilor și a osului. În acest fel, își va da seama dacă sunt necesare extracții dentare sau adiții de os, care să permită realizarea unui implant de calitate, rezistent. 

La finalul acestor vizite la cabinet, medicul va putea prezenta planul de tratament și va face o estimare a costurilor, care vor diferi în funcție de tipul de implant și de numărul acestora. Dacă vei avea nevoie de mai multe implanturi dentare, prețul va fi mai mare, dar îți recomandăm să discuți cu medicul tău și despre acest aspect, pentru a găsi cea mai avantajoasă soluție.

Analizele recomandate

După consultație, stomatologul îți va recomanda câteva analize de sânge, ca să se asigure că ai o sănătate bună și nu există riscuri sau contraindicații pentru tratament. Medicul trebuie să știe dacă ai probleme cu hipertensiunea, dacă suferi de diabet sau de boli care afectează coagularea sângelui. Sunt situații în care implantul nu este indicat, pentru că riscurile ar fi prea mari, dar acestea sunt cazuri de excepție, pentru că o persoană sănătoasă va trece fără probleme prin intervenție.

Tratamentul propriu-zis

Tratamentul presupune mai multe vizite la cabinet. Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că procedurile nu sunt dureroase, totul se face sub anestezie locală. Va trebui să respecți însă cu strictețe recomandările medicului privind igiena dentară, renunțarea la fumat și va fi nevoie ca timp de câteva luni să consumi doar alimente moi, pentru a permite osului și gingiei să se vindece.

Prima vizită la dentist va însemna inserarea implantului în os. Gingia va fi cusută deasupra șurubului de titan, iar timpul de vindecare este de 4-6 luni, moment în care implantul devine stabil, perfect integrat în os și se poate trece la următoarea etapă. Urmează montarea bontului protetic pe implant, iar deasupra acestuia se va pune coroana dentară, care va arăta la fel ca un dinte natural.

Există și varianta realizării unui implant dentar în doar 24 de ore. În acest caz, va fi montată o coroană provizorie imediat după inserarea implantului, iar după cele 4-6 luni de recuperare, aceasta va fi înlocuită cu o coroană definitivă. Implantul într-o zi poate fi realizat însă doar în anumite situații, de aceea trebuie să discuți cu medicul stomatolog, care îți va spune dacă este o soluție potrivită și pentru tine.

În concluzie, implantul dentar îți poate oferi numeroase avantaje, fiind o procedură sigură, cu rezultate de durată. Nu ezita să mergi la o consultație stomatologică și să întrebi medicul despre această procedură modernă, care îți poate reda zâmbetul.