Așadar, în cazul unui dormitor amenajat pentru prima dată sau al unui dormitor al cărui aspect dorești să îl revizuiești, iată câteva repere pentru o aranjare cât mai aproape de perfect.

Dimensiunea camerei va afecta modul de dispunere al pieselor de mobilier

Înainte de a amenaja un dormitor, trebuie să fii conștient de dimensiunea acestuia, pentru a nu te lăsa dus de val și să constați, la final, că are aspect înghesuit.  Fiecare configurație are avantajele și dezavantajele ei, în funcție de care vei defini dispunerea mobilierului,  în egală măsură cu numărul de piese de mobilier prezente. În mod ideal, dormitorul ar trebui să măsoare cel puțin 8 m² pentru a găzdui un pat dublu, două noptiere și o comodă dormitor. 

Paturi dormitor – amplasare  adecvată

Locul patului într-un dormitor este esențial. În jurul acestei piese de mobilier se vor aranja toate celelalte elemente, în această  cameră. Primul pas este alegerea unui model, din oferta largă de paturi dormitor.  Proporțiile se vor ajusta cu cele ale camerei  și alegerea amplasamentului acestuia se face după mai multe criterii. Pe cât posibil, capul patului trebuie orientat spre est sau vest  și nu în imediata vecinătate a ușii sau ferestrei. Esențiale lângă pat, noptierele trebuie așezate la 10 cm de capul patului, asta dacă nu optezi pentru unul din tipurile de paturi dormitor cu etajere încorporate. Sursele de lumină așezate lângă pat sau în spatele patului trebuie să fie la 40 cm deasupra saltelei (60 cm pentru lectură). 

 Dulapurile și comodele din dormitor – esențiale pentru depozitare

În dormitor ai nevoie de cel puțin 1 m² de spațiu de depozitare de persoană, asta dacă ai organizat și o altă zonă specială de depozitare pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Când dimensiunea dormitorului o permite, acest spațiu de depozitare poate lua forma unui dressing independent, dispus lângă zona de dormit. Dacă preferi dulapurile clasice, acestea necesită o adâncime a dulapului de 60 cm și o zonă de 50 cm de spațiu liber, pentru deschiderea ușilor. O altă soluție de depozitare, în funcție de suprafața disponibilă, este comoda dormitor, creată de designer pentru a găzdui hainele, în cel mai eficient mod posibil. Pentru a respecta armonia camerei, comoda dormitor poate fi plasată cu fața la capătul patului, în spațiul de sub fereastră sau într-unul din colțurile camerei, dacă optezi pentru varianta comodă dormitor de colț.

Dispunerea pieselor de mobilier se va face având grijă să se respecte o circulație fluidă în cameră

Cu toate că dormitorul este folosit în principal pentru dormit, este esențial să te poți mișca confortabil. Prin urmare, este necesar să ai grijă să păstrezzi suficient spațiu în jurul tuturor laturilor patului și să optezi din oferta de paturi dormitor, pentru varianta care îți asigură o zonă lejeră de deplasare în jurul lui. În arhitectură, unitatea de trecere prevede 60 cm, dar te poți mulțumi cu 50 cm, dacă ai o încăpere de dimensiuni mici. 

Oglindă, toiletă, banchetă sau birou – alte elemente ce pot fi amplasate în dormitor

Un dormitor generos îți oferă posibilitatea ca, pe lângă piesele esențiale, să te bucuri și de alte obiecte utile și care dau o notă de eleganță sau farmec personal. Ai posibilitatea să cumperi piesele individual sau să alegi un set dormitor, care să cuprindă toate elemetele dorite.