Ce înseamnă living open space și cât de util este acest tip de compartimentare

În principiu, un living open space este o cameră de zi care comunică direct cu o altă cameră, de cele mai multe ori, bucătăria. Conceptul poate implica și eliminarea peretelui dinspre balcon sau hol sau renunțarea la o debara sau alt spațiu de depozitare închis. În ansamblurile rezidențiale noi, compartimentarea a fost regândită, fie din considerente practice, fie pentru a răspunde noilor obiceiuri de petrecere a timpului liber în confortul propriei locuințe. Mulți proprietari de apartamente vechi – cu 1, 2, 3 sau 4+ camere – s-au adaptat acestei tendințe și au decis să renunțe la peretele care separa bucătăria de una dintre camere. Sufrageria, în sensul de cameră separată pentru luarea mesei sau primirea oaspeților, nu mai corespunde stilului actual de viață al celor mai mulți locatari. Principalul obiectiv al unui living open space este acela de a uni spații, oameni, funcționalități. Integrarea bucătăriei în living permite obținerea unei singure camere luminoase și amenajarea unui număr mai mare de zone, cu roluri specifice. Astfel, se observă, tendința de a integra în noua cameră „hibrid” și spații dedicate pentru birou, zonă de joacă sau un colț dedicat plantelor sau animalului de companie. Dacă în trecut fiecare cameră avea rol bine delimitat, acum totul depinde de creativitatea proprietarului sau chiriașului.

Ce trebuie să știi înainte de a achiziționa o locuință cu living open space. Care sunt dezavantajele

O locuință cu living open space prezintă o serie importantă de avantaje. Însă popularizarea recentă a lucrului de acasă a scos în evidență și câteva dezavantaje ale compartimentărilor open space. La fel ca în cazul clădirilor de birouri, unde mulți proprietari sau administratori au revenit la ideea de a închide spații sau a crea zone care facilitează concentrarea și oferă intimitate, și pe segmentul rezidențial sunt observate tendințe similare. E plăcut să ai toată familia în preajmă atunci când ai terminat activitatea la birou sau la locul de muncă, însă e o experiență diferită să ai aceleași persoane într-o încăpere comună când negociezi o vânzare, vorbești cu un client sau ai de predat un proiect. Rămâne de văzut în ce măsură experiențele trăite de locatari în perioada 2020-2021 vor avea un impact pe piața imobiliară, influențând cerințele în materie de compartimentare.

Deși modernă și atractivă, o bucătărie deschisă nu este chiar cea mai bună soluție pentru cei pasionați de gătit

Actele la care trebuie să fii atent atunci când cumperi un apartament cu o astfel de compartimentare

Preferința pentru sau, dimpotrivă, respingerea ideii de open space stă la baza celor mai multe intervenții efectuate în apartamentele sau casele proaspăt achiziționate. O parte dintre noii proprietari aleg să dărâme unul dintre pereți, în timp ce cealaltă parte caută soluții de închidere. În calitate de cumpărător de locuință, indiferent de vechimea acesteia, este important să vă asigurați că orice asemenea intervenții sunt incluse în actele de cumpărare ale locuinței, ele fiind necesare inclusiv pentru intabulare – sau înscrierea noului drept de proprietate în cartea funciară. Conform legislației, lucrările de construcții, în special cele de recompartimentare, sunt permise numai pe baza unei autorizații de construire. Dărâmarea sau construirea unui perete între living și bucătărie, balcon și camera de zi sau debara și bucătărie, necesită aprobare. În funcție de complexitatea lucrărilor, pot fi necesare și anumite expertize tehnice. O parte din intervențiile de acest tip duc la modificarea numărului de camere, a planului apartamentului sau chiar la creșterea suprafeței locuibile. Vă recomandăm să vă asigurați că toate aceste informații sunt incluse și în documentele aferente locuinței.

Sursă foto: Unsplash.com