Astfel, în fiecare an, efectuarea analizelor de sânge reprezintă o măsură esențială pentru monitorizarea sănătății noastre și pentru prevenirea potențialelor afecțiuni de sănătate, așa cum găsim recomandat și pe www.nord.ro. Analizele oferă informații valoroase cu privire la funcționarea organismului, permițând detectarea timpurie a unor probleme sau a unor riscuri care ne pot afecta starea de bine în viitorul apropiat. De la hemograma completă, care investighează celulele sangvine, până la profilul lipidic pentru evaluarea sănătății cardiovasculare, testele sunt o bună practică recomandată pentru persoanele de orice vârstă.
Hemograma completă (CBC)
Hemograma completă este una dintre cele mai frecvente analize de sânge efectuate în mod regulat. Testul oferă informații despre numărul și forma celulelor sangvine, cum ar fi globulele roșii, globulele albe și trombocitele. CBC poate ajuta la diagnosticarea anemiei, infecțiilor, inflamației sau tulburărilor de coagulare.
Profilul lipidic
Un alt test important este profilul lipidic, care măsoară nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge. Conform my.clevelandclinic.org, nivelurile ridicate de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și trigliceride pot crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.
Glucoza din sânge
Analiza glicemiei măsoară nivelul de glucoză din sânge și ajută la diagnosticarea diabetului zaharat și a prediabetului. Diabetul netratat sau prost gestionat poate cauza complicații grave, afectând ochii, inima, rinichii și nervii.
Funcția tiroidiană
Analizele pentru hormonii tiroidieni, cum ar fi TSH (hormonul stimulant tiroidian), T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina), pot evalua funcția tiroidiană. Tulburările tiroidiene pot afecta metabolismul, energia și starea generală de sănătate.
Analize hepatice
Panelul hepatic măsoară nivelurile de enzime hepatice și alte substanțe în sânge, oferind informații despre sănătatea ficatului. Analizele de bază pot ajuta la detectarea hepatitei, cirozei, afecțiunilor hepatice grase și a altor probleme care au legătură cu procesul de digestie și de absorbție al nutrienților din alimentație.
Electroliți și funcția renală
Analizele de sânge pentru electroliți (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) și pentru funcția renală (creatinina și ureea) sunt importante pentru a evalua sănătatea rinichilor și echilibrul electrolitic al organismului. În plus, un sumar de urină poate să semnaleze prezența unei posibile infecții urinare.
Ecografie abdominală
O ecografie abdominală, alături de analizele de sânge esențiale, poate confirma sau infirma o anumită afecțiune de sănătate. Mai mult, investigațiile imagistice ajută medicul specialist să facă recomandări punctuale pentru un stil de viață echilibrat și sănătos.
Analizele anuale de sânge vor ajuta la menținerea unei stări optime de sănătate și la depistarea timpurie a unor afecțiuni sau riscuri medicale. Mai mult, un control anual la medicul specialist este recomandat pentru o verificare generală a stării de bine. Ai grijă de sănătatea ta dacă vrei să rămâi energic, activ și plin de bună dispoziție indiferent de vârstă sau istoric medical.
Photo: Pexels