Dacă urmezi un tratament de fertilizare in vitro la clinica Embryos ai șanse mari de reușită de a obține o sarcină. În clinică există o echipă de medici specialiști care lucrează într-un laborator de RUA de ultimă generație, folosind cele mai noi echipamente și cele mai avansate metode medicale. 

Medicii recomandă o serie de sfaturi privind alimentația pentru ca tratamentul FIV să aibă mai multe șanse de reușită. Aceștia afirmă următoarele: 

  • Nevoile nutriționale ale fiecărei persoane sunt diferite
  • Dietele restrictive nu ajută în procesul de fertilizare in vitro, doar slăbesc organismul prin epuizarea rezervelor nutriționale  
  • Planul nutrițional trebuie să fie diversificat și să ofere organismului toți nutrienții necesari

Dieta trebuie să fie sănătoasă și variată și să conțină alimente precum: 

  • Cereale integrale, avocado, fructe și legume proaspete
  • Nuci, semințe, proteine slabe, pește (somon, sardine, macrou)
  • Ulei de măsline extravirgin, carne de pui, etc. 

Sunt indicate alimente bogate în antioxidanți care benefice împotriva radicalilor liberi. Aminoacizii cresc nivelul de testosteron, mențin sănătatea spermatozoizilor și ajută în procesul de fertilitate. Cei mai importanți sunt L-carnitina și L-arginina. 

De asemenea, din dietă trebuie să facă parte legumele și fructele ce conțin nutrienți importanți care cresc șansele obținerii unei sarcini

  • Zinc pentru reglarea nivelului hormonal în timpul ciclului menstrual și pentru maturarea ovocitelor
  • Acizi grași Omega -3 care ajută la îmbunătățirea fluxului sangvin de la nivelul uterului și echilibrare hormonală.
  • Vitamina C care îmbunătățește calitatea spermei 
  • Seleniu pentru maturarea ovocitelor și prevenirea anomaliilor cromozomiale
  • Proteine animale din pește, carne de pui și ouă
  • Vitamina E care îmbunătățește fertilitatea și calitatea spermei
  • Acid folic care este esențial pentru evitarea defectelor de tub neural 
  • Beta-caroten care poate crește nivelul de fertilitate la femei și bărbați. 

Trebuie evitate anumite alimente care ar putea afecta sănătatea:

  • Produse de tip fast-food
  • Alimente procesate, conservate
  • Excesul de carne roșie

Este contraindicat fumatul și consumul de alcool. 

Combaterea obezității 

Excesul de greutate este dăunător atât în rândul femeilor cât și în rândul bărbaților. Datele statistice arată că obezitatea apare la aproximativ 50% dintre femeile cu anovulație WHO II și poate avea consecințe precum: risc de avort spontan, menstruații  neregulate, repetate proceduri de fertilizare in vitro fără rezultate.   

La bărbați, obezitatea duce la scăderea numărului de spermatozoizi și a calității spermei.

Femeile care doresc obținerea unei sarcini, trebuie să aibă o dietă echilibrată și să reducă indicele de masă corporală astfel încât să ajungă la o greutate optimă pentru procedura de fertilizare. Dacă se reduce greutatea corporală cu 5-10%, pacientele au șanse de a-și crește semnificativ  rata de succes a obținerii unei sarcini. 

Reducerea stresului 

Stilul de viață necorespunzător  poate afecta sănătatea  inclusiv cea a sistemului reproducător. Creșterea hormonilor de stres are un impact negativ asupra producției de spermă la bărbați (scade testosteronul și calitatea spermei) și asupra ovulației la femei

Excesul de cortizol presupune o scădere a nivelului de FSH (hormon foliculostimulant)  și LH (hormon luteinizant) . Acesta reduce nivelul de testosteron, progesteron și estrogeni. Acești hormoni vor afecta maturarea ovocitară și receptivitatea endometrială. 

 Există anumite alimente ce conțin nutrienți prin care se poate îmbunătăți modul în care organismul răspunde la stres. 

Inflamațiile anormale 

Reducerea inflamațiilor din organism se poate realiza printr-o dietă sănătoasă. Trebuie evitate alimentele de tip fast-food, alimentele procesate, grăsimile animale în exces, zahărul. Un impact pozitiv asupra endometrului, îl au – alimentele bogate în Omaga-3 cum sunt nucile și peștele – somon, macrou. 

Cerealele integrale trebuie introduse de asemenea  în dietă, deoarece mențin sănătatea colonului și cresc șansa de obținere a unei sarcinii. 

Dieta echilibrată joacă un rol esențial în cazul pacientelor ce urmează o procedură de reproducere umană asistată.